07.10.07

Mennonieten en Maplesofters

Posted in Uncategorized at 18:56 by erik

Vandaag had ik het oriënterende gesprek bij Maplesoft. ‘s Morgens hadden we nog even mijn overhemd en mijn jasje opgehaald bij de stomerij; daar hadden we het gisteren achtergelaten om het te laten persen. Ik ging dus op mijn paasbest naar Maplesoft toe.

Ik kwam op de afgesproken tijd binnen en heb eerst anderhalf uur of zo gepraat met twee wiskundige mensen, Dave Hare (baas van de wiskundegroep) en Jürgen Gerhard, die ik van de conferentie vorig jaar kende. Dat ging wel ok, geloof ik. Ze hadden mijn proefschrift ter beoordeling aan de lokale groepentheorie-expert gegeven, en die vond het wel goed en interessant naar ik begreep. Maar een paar algemene vragen over wiskundige algoritmes kon ik niet beantwoorden omdat ik die algoritmes niet kende; dat was jammer. Ik had ook niet het gevoel dat ik echt relaxed aan het praten was, ik kreeg door de zeer gerichte vragen niet echt de ruimte om mijn eigen verhaal te vertellen of zo. Maar goed, uiteindelijk geloof ik toch wel dat ik een aardige indruk heb achtergelaten.

Na het gesprek kreeg ik van Jürgen een rondleiding door het gebouw van Maplesoft. Ook werd ik uitgenodigd om mee te gaan lunchen bij de Farmer’s Market die hier elke dinsdag plaatsvindt. Dat was wel grappig, want Laura had ‘s morgens gezegd dat ze misschien naar die Farmer’s Market toe zou gaan. Maar ik ben haar niet tegengekomen.

We gingen lunchen met zijn drieën: Jürgen, ik en ene Stefan die ik verder niet kende. Op weg erheen liepen we over een spoor dat nog gebruikt word, dat was een beetje merkwaardig, maar het was een ouderwetse toeristentrein die erg langzaam ging (of dat zeiden ze tenminste). De market werd gehouden in een grote markthal, 200 bij 50 meter of zo, van twee verdiepingen, waar veel lokalo’s hun toebereide producten aanboden. De sfeer was erg gezellig en de lunch lekker.

Op de terugweg bleek dat Jürgen ook aan stijldansen doet. Het blijkt dat je in Canada op zich wel hier en daar kunt stijldansen, maar het is lang niet zo georganiseerd als in Europa.

Toen kwamen we terug bij Maplesoft, en belde ik Laura op of ze me wilde komen ophalen. We hebben afgesproken dat ik begin augustus weer wat van ze hoor.

Laura had intussen met een autoverzekeringstussenpersoon gesproken en had begrepen dat de kosten daarvan nogal meevallen in vergelijking met de griezelverhalen die ons waren voorgespiegeld. Maar we moeten wel echt eerst een rijbewijs uit Ontario hebben voor we een auto kunnen verzekeren, en dus kopen.

Toen Laura hoorde dat ik naar de Farmer’s Market was geweest werd ze jaloers, want ze was juist niet gegaan zodat we er samen heen konden. Maar goed, toen gingen we er natuurlijk alsnog samen heen. We hebben er nog een antimuggenkaars gekocht, hard nodig voordat de muggen Laura helemaal leegdrinken (ze heeft ongeveer vijftig bultjes nu), en een paar appelflappen (officieel appelbeignets, jaja Laura 🙂 ).

Veel van de boeren hier in de buurt zijn Mennonieten, een oude protestantse groep die voor een deel nog zo leeft als in ongeveer 1800. (Even verderop ook Amish, trouwens. Dat is net zo iets.) Dat kun je bijvoorbeeld duidelijk zien aan hun kleding. Er was ook een tochtje met een paardenkoets langs een Mennonietenboerderij, en zulk soort dingen is natuurlijk wel iets voor ons (al waren we een beetje bang dat het op aapjes kijken zou uitdraaien, maar het was ons aangeraden, dus dat risico namen we dan maar). En het was geweldig. De jongen (jaar of 20, 25) die de tour deed was heel aardig en keek heel relaxed tegen de wereld aan. Op de boerderij werden graan en groenten verbouwd, maple trees (hoe heten die ook al weer in het Nederlands? Oh god, het begint nu al! Oh ja, ahornbomen) voor de maple syrup en verder hielden ze een paar koeien en kippen. Maar onze tourguide vertelde vooral ook over wat geschiedenis en hoe de Mennonieten in het leven staan. Erg leuk.

Na afloop (een kleine twee uur later) waren we terug bij de Farmer’s Market en besloten we nog even naar St. Jacobs te gaan, een plaatsje vlakbij waar ook veel Mennonieten wonen. Daar werden we door een alleraardigste dame in het visitor’s centre ontvangen. We hebben nog even een filmpje over Mennonieten gezien. Weer een ander gezichtspunt.

Daarna zijn we naar de camping teruggegaan en hebben het maaltje klaargemaakt dat we eigenlijk voor gisteren in de planning hadden staan, met nieuwe aardappelsalade uit St. Jacobs. Het was vandaag namelijk de hele dag droog. En nu zitten we hier te tikken in het internetcafe. Nog even een paar dingetjes uitzoeken, en dan weer naar bed! Voor jullie voorlopig nog welterusten.

3 Comments

 1. erik said,

  July 10, 2007 at 19:05

  Nog even een PS. Vanaf nu kan iedereen die op een specifieke post wil reageren, dat hier doen (voor algemene reacties blijft het gastenboek via panamaincanada.com natuurlijk beschikbaar). Dat gaat als volgt. Klik in de rechterbalk op login, vraag een account aan, je krijgt een password toegemaild, dan kun je inloggen en vervolgens commentaar toevoegen.

  Groet, Erik.

 2. Ria said,

  July 11, 2007 at 14:41

  Dag Lieverd,
  Na een hoop gepruts ben ik dan toch in jullie Blog terechtgekomen en zo te zien ben ik de eerste. Of kan ik andere dingen niet zien? Ik ben blij weer zoveel te lezen over wat jullie meemaken en het klinkt goed. Ik denk Erik dat je blij bent dat het gesprek achter de rug is, als ze je dan bellen begin augustus hebben ze dan wat voor je? Nu ja, zo niet dan heb je nog alle tijd om elders te kijken. Nu eerst maar eens uitrusten en genieten en een nieuw rijbewijs halen natuurlijk. Trouwens Lau ik had altijd een warme douche op de camping volgens mij was bij jou het warme water altijd op. Ik weet niet hoe dit werkt maar het vakje is vol dus ik zal het maar toevoegen. Dikke kus Ria

 3. Wmijn said,

  July 12, 2007 at 3:40

  Jeej, comments bij de blog werken!
  Klinkt alsof het best spannend gaat worden bij MapleSoft, Erik. Jammer dat ze tot begin augustus nodig hebben om na te denken.

  Veel plezier verder met de rest van de belevenissen! Dat lijkt in ieder geval prima te lukken 🙂