07.27.07

Terug naar Ontario

Posted in Uncategorized at 13:43 by erik

Afgelopen dinsdag zijn we uit het Parc du Mont Tremblant vertrokken, op weg terug naar Ontario. Komend weekend begint de conferentie waar ik heen ga, en die vindt plaats in Waterloo; vandaar. Er blijkt slechts één geregistreerde vertaler Nederlands in de omgeving van Montréal te zijn, en die is op vakantie (voorzover wij konden nagaan), dus onze afspraak om het rijbewijs in een Québecois rijbewijs om te zetten hebben we moeten afbellen. Daarom nu dus op weg naar Ontario.

We besloten over Ottawa te rijden. Dat is zo’n beetje de kortste weg, en je kunt mooi over secundaire wegen rijden en zo nog wat van het land zien. We hoorden bij een tankstationnetje dat er een pont over de Ottawa River zou moeten zijn, en na wat zoeken vonden we die ook. Het bleek niet zo maar een pontje te zijn, maar een heel systeem waarbij vijf ferry’s tussen twee aanlegpunten heen en weer voeren. Toen we aan de overkant stonden waren we in Ontario. Net als een week of zo eerder, toen we Québec inreden, was er niets van te merken dat we een provinciegrens overschreden. Merkwaardig, want zelfs Nederlandse provincies (met veel minder eigen autoriteit of zelfstandigheid dan de Canadese) zetten vaak grote borden langs de snelweg ter verwelkoming. Wel was er een bord waarin we welkom werden geheten in de gemeente Ottawa.

We reden door Ottawa heen en nog zo’n vijftig kilometer verder, naar Carleton Place (hee, je kunt naar Google Maps pagina’s linken!). Toen was het een uur of twee en gingen we op zoek naar een motelletje met internettoegang; we wilden nu wel eens echt profijt hebben van onze laptop en skypen met het thuisfront. Zo gezegd, zo gedaan; het was jammer dat onze webcam erg hortende en stotende beelden gaf (soms een minuut lang geen update), maar we nemen aan dat dat aan de lage uploadsnelheid vanuit het hotel lag. Verder hebben we, zoals jullie misschien gemerkt hebben, een aantal posts hier op de blog gezet.

We zijn vroeg naar bed gegaan en de volgende ochtend weer verder gereden. Ditmaal tot Peterborough, waar een prachtige liftsluis staat: gebouwd in 1904 en toch een van de hoogste ter wereld. Er was nog een bezoekerscentrum bij waar ze een filmpje draaiden over de aanleg en zo.

De liftsluis Nogmaals de liftsluisEn nogmaals de liftsluis, nu van boven.

De volgende dag zijn we opnieuw niet te laat opgestaan en naar het Lang pioneer village gegaan, een openluchtmuseum over het leven van de pioniers in de negentiende eeuw. Dat was erg leuk, vooral de gesprekken met de in kleren uit die tijd gestoken vrijwilligers. Een grappig detail: de ene vrijwilliger had moeite om te geloven dat we geen native English speakers waren, de andere vroeg direct na het obligate “Hi, how are you?” uit welk deel van de wereld wij hier verzeild waren geraakt. Er waren verschillende groepen basisschool-achtige kinderen; een groep was van een YMCA-kamp en de andere ook van zulk soort kampen; dat betekende wel dat we soms even een tijdje moesten wachten voordat we comfortabel een gebouw in konden.

De general store, met een ouderwets geklede vrijwilliger ervoor.Een stoomtractor. De achterbanden zijn wel van rubber, maar niet met lucht gevuld.Een groepje kinderen. In het gebouw daarachter werden de latjes voor op het dak gemaakt.

Rond twee uur reden we weer weg, op weg naar Toronto. Gek genoeg hadden we allebei een gevoel alsof we weer thuiskwamen, terwijl we maar een dag of drie in Toronto hadden doorgebracht (en ons er toen eigenlijk niet zo heel erg thuis voelden). Bij de post vonden we documenten van de rijksdienst voor het wegverkeer, onze SoFi-nummers en een pakje van Silvia uit de VS, die ons een magazine over het 50-jarig jubileum van de universiteit van Waterloo toezond (dank!). Verder hebben we bij de MEC een nieuw matje en een reserve-benzineflesje voor onze brander gekocht. Het is zo’n soort winkel als de Bever en je blijft er rondkijken en rondlopen. Een verschil met Bever is dat de MEC eigendom is van de leden annex klanten: je kunt er alleen dingen kopen als je voor vijf dollar een aandeel koopt; dan word je lid en kun je stemmen op hun ledenvergaderingen en zo. Grappig concept.

Toen we eindelijk waren uitgekeken zijn we naar Waterloo doorgereden, waar we op dezelfde camping/natuurreservaat als de vorige keer onze tent hebben opgezet.

6 Comments

 1. Ria said,

  July 28, 2007 at 15:50

  Hallo Lieverds,
  Ik heb net alles op mijn gemak nog eens overgelezen en alle links die Erik erop heeft gezet bekeken. ik weet niet of jullie ook al aandelen hebben bij bever?
  Die huisjes in het openluchtmuseum, hout met witte strepen ertussen zagen we 2 jaar geleden ook in Tjechie en Slovakije. Geweldig mooi ook die foto’s uit het natuurpark en je kunt ze zo leuk vergroten. Misschien waren de beelden van jullie camera met de skype niet zo levendig maar het is wel heel fijn jullie te horen en te zien, lekkere bruine koppies hebben jullie al. Ik kreeg trouwens net een mail van Jolanda, Tristan is vandaag thuis gekomen en alles is goed.
  Het is vandaag zaterdag dus ik neem aan dat Erik in het congres zit en jij Laura bent begonnen met het halen van je rijbewijs, succes in ieder geval!
  Heel veel liefs en knuffels Ria

  Ps We gaan een paar dagen later op vakantie, Joost is nog niet klaar, het zal wel woensdag worden eer we weg gaan, naar een zonnig oord.

 2. Wmijn said,

  July 29, 2007 at 7:19

  Ola, openlunchtmuseum ziet er leuk uit! Ik kan me altijd prima vermaken in dat soort gelegenheden. Kunnen jullie trouwens wat lekker weer deze kant op sturen? Het ziet er bij jullie wel goed uit!

 3. Hanneke said,

  July 31, 2007 at 4:57

  Gefeliciteerd met het rijbewijs!
  Skypen was erg leuk ondanks dat we geen geluid hadden! 🙂
  morgen voor een weekje op vakantie, dus duimen voor goed weer…

  groetjes Hanneke

 4. Bastillo said,

  August 5, 2007 at 11:43

  Whooa, weinig verschillen tussen de provincies? Ik herinner me een groot gat in de weg nèt achter de brug vanuit Ottawa (Ontario) naar Hull (Québec), maar dat was weliswaar in 1990. En ook het aantal weggebruikers onder invloed schijnt in Québec systematisch hoger te liggen dan in omliggende (Engelstalige) provincies. ‘t Zal de Gallische invloed zijn. Maar voor de rest is Canada inderdaad nog steeds behoorlijk uniform federaal, van Newfoundland tot British Comumbia (maar voor de NWT durf ik mijn handen niet in het vuur te steken; te koud) Prachtige foto’s van de liftsluis in Peterborough. Fraai staaltje van laat-Victoriaanse engineering. Ik heb mijn profiel op Skype gezet, dus wellicht kunnen Henny en ik zo contact opnemen.

  Groetjes,

  R&H

 5. Panama in Canada » New Brunswick Day said,

  August 7, 2007 at 19:41

  […] gaan en dat interesseerde ons minder. We besloten opnieuw naar een openluchtmuseum te gaan (zie een eerdere post). In de Lonely Planet stond het King’s Landing Historical Village erg goed aangeschreven; dat […]

 6. Blog Home » Winterweer said,

  March 22, 2008 at 20:06

  […] 1 maart zijn Laura en ik een eindje gaan wandelen op Laurel Creek, waar we de afgelopen zomer twee keer lang gekampeerd hebben. Het was echt prachtig weer, ijskoud maar met vaak felle zonneschijn en […]