08.05.07

Diverse autodingen 2

Posted in Uncategorized at 17:54 by laura

Hernieuwde jacht op auto’s. De dealers leverden dus niks op, dus eerst maar eens op internet gekeken waar ik het soort auto kan krijgen dat ik hebben wil. Over het algemeen wel goede deals te vinden op minimaal vijf kwartier rijden, alles dichterbij is erg duur. Wel een paar gezien die net binnen het budget vallen bij tweedehands dealers in de buurt, dus daar eerst maar eens op af. Daar aangekomen bleken ze ook een andere Japanner (ik zocht een Toyota), namelijk een Mazda, te hebben voor een zeer fatsoenlijke prijs. De reden dat hij zo goedkoop was is dat het een schakelbak is zonder airco. Zonder airco is twee maanden van het jaar wat onhandig, maar daar hebben we allebei niet zo’n last van. Na een testrit (zowat een uur) was ik behoorlijk tevreden over de auto. Bovendien heb ik een hele waslijst aan onderzoeken verricht: V-snaar ingeduwd, onder de auto gelegen op zoek naar roest, aan de banden gewrikt, de remmen en handrem gecontroleerd etcetera etcetera, en was ik tevreden. Ik wist waar Erik zou lunchen, dus ik ben naar hem toegereden om hem het goede nieuws te vertellen. En hij had eigenlijk op dat moment wel even tijd om ook een testritje te maken. Dus zo gezegd, zo gedaan. Ook Erik vond het een fijne auto: hij past er goed in! En na nog wat informatieve telefoontjes naar Nederland hebben we besloten de auto te kopen.

Voor de volledigheid: het is een Mazda Protege uit 2002, 76000 km op de teller, winterbanden, antiroestverf op de onderkant, vier deuren, sedan. Prijs: 6500 CAD plus taxes. Er is een groot minpunt: de auto is BEIGE, van binnen en van buiten! Maar ach, zelfs dat is eigenlijk gewoon wel prettig in de zomer zonder airco, zeker gezien we op dit moment een hittegolf hebben met temperaturen van 30 tot 35 graden Celsius.

Zo, nu eerst even wat rust en naar de Farmer’s Market gegaan. Gelunched en avondeten gekocht.

De jacht op de verzekering. Helaas kunnen we niets via internet en niets met een verzekeraar direct regelen omdat we geen resident zijn hier, of al langer dan twaalf jaar ons Canadees rijbewijs hebben, of niet beide een Canadees rijbewijs hebben, of een combinatie van voorgaande. Dus moeten we naar een broker. Eerst maar langsgegaan bij iemand die ik al eerder gesproken heb en die me aangeraden was. Hij kon het doen voor 140 dollar per maand. Daarna naar vier anderen gegaan. Twee deden geen auto’s van particulieren op het betreffende filiaal. Na alle gegevens ingevoerd te hebben konden de andere twee allebei kiezen uit ongeveer twintig verzekeraars met geen enkele premie onder de 200 doller per maand!

Tijd om naar de camping te gaan, af te wassen, te koken en te eten. Daarna richting de Williams gegaan (ons favoriete cafe met internetverbinding) om de post van gisteren en eergisteren te schrijven. Helaas ging het mis bij het opslaan en was ik zowat alles kwijt. Ik was natuurlijk nijdig en ben eerst richting Erik gegaan, naar de pub. Bovendien is het jammer, want het stukje dat ik nu geschreven heb is minder goed dan wat ik toen geschreven heb.

Praktische zaken. Een autoverzekering in Toronto is twee keer zo duur als een autoverzekering in Waterloo. Dus is het zinvol een postbus te openen in Waterloo, dat geld halen we er dik uit. Dus dat eerst gedaan. Daarna naar de autodealer om een koopcontract te krijgen. Met koopcontract naar de verzekeraar om de verzekering rond te krijgen. Via een ingenieuze constructie kon hij me nog een tientje per maand besparen: voor ruim acht dollar kopen we een inboedelverzekering voor de spullen in de auto en de tent bij dezelfde verzekeraar, waarna we vervolgens bijna 20 dollar korting krijgen op de autoverzekering. Inmiddels was het laat genoeg op de dag om richting Erik te gaan. Met Erik naar de bank om zijn 150 traveller’s cheques te innen, die hij stuk voor stuk moest tekenen. Destijds toen we deze kochten hadden we al bedacht dat het lastig was om in een keer aan zoveel cash te komen: er is een maximum dat we per dag kunnen pinnen, en ook de creditcard heeft zo’n maximum. Dus dit was een veilige manier. Helaas had het GWK niet genoeg grote coupures: slechts 37 stuks van 100 CAD, 50 van 50 CAD, en dan tot 5500 euro aanvullen met coupures van 20 CAD. Kortom: veel handtekeningwerk voor Erik. Ook gelijk een gezamenlijke rekening geopend voor de afschrijvingen van de verzekering.

Toen samen met Erik naar de afsluitende receptie van zijn congres, die bij Maplesoft zelf was. Ik kon ook best mee naar binnen, en dat was leuk want er werden ook rondleidingen gegeven. Bovendien was het eten en drinken goed. We hebben ook erg leuk een uur lang of zo gepraat met Stephanie, een medewerker van Maplesoft.

Comments are closed.