08.05.07

Diverse autodingen

Posted in Uncategorized at 17:52 by laura

Vandaag de eerste echte dag van Eriks congres. Vanochtend vroeg opgestaan en eerst Erik weggebracht en daarna doorgereden naar het Driving Test Center. Mij daar vervoegd bij loket nummer zeven — eerst in de rij staan. Daar al mijn papieren laten inspecteren en gemeld dat ik theorie-examen G1 wilde doen. De papieren werden goed bevonden en ik kreeg een nummertje, A10. Op dat moment was A4 aan de beurt. Maar het ging vrij snel. Na 45 minuten (!) was ik aan de beurt en moest ik naar balie 4. Daar werden wederom mijn papieren besnuffeld en moest ik wat dingen invullen. Daarmee kreeg ik een formuliertje waarmee ik theorie-examen kon doen. Dat gebeurde in een hokje achter balie 7. Er stonden daar van die onhandige klapexamentafeltjes. Bij de juf aan het bureau leverde je je bewijsje in en kreeg je een test mee. Deze bestond uit twee keer twintig vragen waarbij je bij ieder zestien goed moest hebben. Test ingeleverd en die werd nagekeken waar ik bij stond. Test gehaald: twee foutjes in de ene helft, een in de andere, onder andere omdat de regels in Nederland net iets anders zijn en ik me vergiste. En vervolgens weer in de rij bij balie 7. Daar werd mijn testresultaat omgezet in een echt tijdelijk G1-rijbewijs. Maar omdat ik toch al wat jaren rijervaring heb en daar ook bewijs van had, kon ik mijzelf direct opgeven voor een G2-exit test om mijn volledig rijbewijs te halen. Dus naar de rij voor de balie “Road test”. Die rij ging snel. Daar werd ik verwezen naar balie vier, maar ik mocht wel even tussendoor. Nog meer ingevuld, ogentest gedaan, betaald, en een afspraak gemaakt, en wel voor 26 september. Het kon wel eerder, namelijk vier dagen! Terug naar de balie “Road test” en gemeld dat ik graag vanaf twaalf uur standby wilde staan, op het moment dat er dan iemand niet op komt dagen, of dat iemands auto niet goed genoeg wordt bevonden om in af te rijden, mag ik. We hadden vanochtend uit voorzorg alvast alle ramen gewassen en de auto wat uitgeruimd. Inmiddels waren we natuurlijk al wel wat uren verder en kon ik nog snel even wat drinken halen voor mijn rijles van elf uur. Met rijles een uur lang min of meer rondjes rond het test centre gereden en ook de twee bijzondere verrichtingen gedaan die we de vorige keer niet hadden gedaan, namelijk fileparkeren en emergency stop. Wat betreft file parkeren: de kans dat je dit krijgt op je examen schijnt nihil te zijn — wel achteruit inparkeren — dus dit had ik nog niet vaak geoefend, maar het ging niet slecht. Wat bereft emergency stop, ik heb maar gedaan wat ik ongeveer dacht dat de bedoeling was en dat hield ook in dubbele knipperlichten aanzetten. Helaas kon ik het knopje niet vinden, maar de bedoeling was duidelijk. Aan het eind van de rijles heeft de instructeur nog even mijn auto geinspecteerd om te controleren of hij dacht dat ze hem goed zouden keuren voor rijexamen. En toen begon het lange wachten.

Gelukkig stond er niemand anders op standby, maar ik en ook de mensen achter de balie namen aan dat de kans ‘s ochtends vroeg groter was, dus ik gokte op dinsdagochtend vroeg (acht uur). In totaal had ik er ruim anderhalve dag voor uitgetrokken. Om een uur of twee besloot ik dat ik best even Eriks ouders kon bellen. Ik had natuurlijk koud uitgelegd wat ik aan het doen was toen mijn naam eerst een keer en toen door twee mensen in koor werd uitgeroepen. Dus ik vloog overeind en deed snel de telefoon weg (het was wel duidelijk wat er aan de hand was). Eerst de auto even op de goede plek zetten en toen een instructeur ingeladen. Tenminste, na het keuren van de auto. Het afrijden ging heel soepel. Het was een aardige man en hij was erg duidelijk. Snelwegje op, snelwegje af, weer snelwegje op, snelwegje af, emergency stop (en nu wist ik wel waar de dubbele knipperlichten zaten). En toen nota bene fileparkeren, en het is nog helemaal niet gemakkelijk om een plek daarvoor te vinden, want dat doet niemand dus er staan helemaal geen twee auto’s waar je tussen kunt parkeren. Het is al moeilijk zat om er een te vinden waar je achter kunt parkeren. Maar dat gaf wel lekker veel ruimte. Ook dit ging gelukkig vrij aardig. En natuurlijk rijbewijs gehaald! Maar ik kon natuurlijk niet weg voordat ik weer in de rij had gestaan bij balie zeven om dit resultaat om te laten zetten in een echt tijdelijk volledig G-rijbewijs.

En toen was het nog vroeg op de dag. Dus het volgende stadium: een auto kopen. Een paar dealers afgereden, maar helaas alles wat ik gezien heb boven ons budget. De dag eindigde niet zo fijn, want ik werd een beetje ziekjes en ben naar de tent gegaan en heb wat gedoezeld.

Erik belde pas laat en wilde nog niet opgehaald worden, maar vroeg of ik meeging naar de pub. Dat was erg gezellig. Er waren nog vier andere wiskundigen en we hebben met zijn allen wiskundemopjes verteld. Komische mensen toch, die wiskundigen.

Comments are closed.