08.10.07

Fredericton

Posted in Uncategorized at 12:53 by erik

Vandaag hebben we eindelijk weer eens fatsoenlijk ontbeten, met brood en beleg en zo. We wilden de stad in gaan; volgens de Lonely Planet zouden er leuke guided tours door de stad zijn en verder ook andere leuke dingen. We reden dus de stad in, hebben op dezelfde plek geparkeerd als gisteren en gingen naar de VVV, die daar vlakbij is. We hadden gelezen dat ze een leuke parkeerregeling voor toeristen hadden: als je naar de VVV gaat kun je een kaartje krijgen waarmee je gratis drie dagen lang in de hele binnenstad kunt parkeren. We hebben ook even gevraagd wat er voor guided tours zouden zijn en hoe laat.

Daarna zijn we even gaan kijken bij het wisselen van de wacht. Althans, zo heette het; eigenlijk was het meer een ballet voor zo’n vijfentwintig militairen en een lid van het publiek. Er was dan ook geen wacht die gewisseld moest worden. Daarna trouwens wel: er werd een wacht geïnstalleerd die later op de dag regelmatig echt gewisseld werd.

Eerst zagen we de militairen verzamelen bij een hutje naast Officers’ Square. Een paar deden nog even een plas of zo en toen gingen ze op pad: voorop een doedelzakspeler een een trommelaar, dan de baas (meeste streepjes), dan twee manschappen naast elkaar zonder geweer maar met bijl (Laura wist te vertellen dat dat was om aan te geven dat het feitelijk genie-troepen waren), dan de gewone manschappen twee aan twee, en achteraan een sub-baas. Ze gingen eerst een blokje om, toen kwamen ze met zijn allen Officers’ Square binnenlopen. Daar voerden ze een aantal interessante figuren uit. Ze kwamen tot stilstand midden op het plein; toen werd er tromgeroffeld waarbij ze allemaal heel eigenaardige minipasjes maakten, bijna op de plaats maar net niet helemaal en met het klaarblijkelijke doel om met precies dezelfde tussenruimte te komen staan; vervolgens gingen de twee houthakkers de vlaggen van New Brunswick en Canada hijsen; daarna weer terug en minipasjes maken; toen werden ze geïnspecteerd door een met dat doel uitgekozen lid van het publiek (we dachten eerst dat het de gouverneur was); stukje paraderen; nog een keer minipasjes; opnieuw inspecteren door hetzelfde lid van het publiek; en toen mochten ze af, met achterlating van twee mannen in een daartoe bestemd hokje. Al met al waren ze wel een half uur bezig.

We hebben even wat door de stad gelopen (ik heb een boekenlegger gekocht) en zijn toen gaan lunchen. Er was een restaurantje waar ze wraps en andere schotels met heel veel fruit serveren, dat zag er heel mooi en lekker uit en dat wilden we wel eens proberen. Het viel bepaald niet tegen. Daarna hebben we nog even wat tijd doorgebracht in een tweedehands boekwinkel (2 x Dick Francis en 1 x Richard Adams) en toen was het tijd voor de guided tour.

Ook dit keer weer hadden we een enthousiaste gids die leuk kon vertellen. Een tweetal leuke anecdotes.

  • De officiële tijd van Fredericton wordt bepaald door een klok aan het stadhuis (zie foto), zo’n beetje als DMT bij Demos. Dus ook al staat de klok niet gelijk met Atlantic time, toch wordt die aangehouden.
  • Twintig jaar geleden (of zoiets) is een prachtige oude wijk van Fredericton gesloopt om ruimte te maken voor een vreselijk lelijke kolos van glas om wat provinciaal bestuur in te huisvesten. Dat wilden ze later ook doen bij de even mooie wijk ernaast. De bevolking kwam in opstand en kreeg het volgende compromis voor elkaar. De overheid kocht alle huizen in die wijk, de bewoners vertrokken, en nu zijn die overheidsdiensten gehuisvest in die woonhuizen (zie opnieuw foto).


Daarna zijn we nog even een shopping mall ingegaan om onder andere een paar opbergboxen te kopen, zodat we in eentje de keukenspullen, in een andere bijvoorbeeld de boeken konden opslaan en ze iets overzichtelijker in de kofferbak hebben liggen. Verder heeft Laura een viertal korte tot driekwart-lange broeken gekocht; fors in de uitverkoop, dus we hebben er samen zo’n veertig euro voor betaald.

‘s Avonds hebben we onze tweede brander in gebruik genomen bij het bereiden van een aardappelen-vlees-en-groente-maaltijd; in het bijzonder: zoete aardappelen, varkensvlees met een vleugje maple syrup en citroenpeper, en peultjes en een komkommer. Heerlijk!

Een impressie van de camping:

1 Comment

  1. Wmijn said,

    August 13, 2007 at 4:01

    Wisselen van de wacht klinkt erg bekend. In Kopenhagen werd iets soortgelijks gedaan, en volgens mij in Oslo ook. Leuke beschrijving 🙂

    Ik heb het nooit zo op AVG-maaltijden, maar dit klinkt, eerlijk is eerlijk, best wel lekker…