08.19.07

Fundy in het teken van bos

Posted in Uncategorized at 8:44 by laura

Vandaag stond een wat grotere wandeling op het programma. Om ongeveer half elf stonden we aan het begin van de wandeling ‘Marven Lake’, een wandeling van 8 km (heen) uit de categorie ‘difficult’. Vol goede moed begonnen we: eerst een kilmeter stevig omhoog was ons beloofd, daarna rustiger stijgen, uiteindelijk naar een meer. Dit zou dan 2 tot 2,5 uur moeten duren. We liepen erg lekker en voor we het wisten hadden we de eerste etappe erop zitten. Wij vonden onszelf al na 2 uur boven, al die tijd geen mens gezien. Daar heerlijk een uurtje gezeten en gelunchd aan een meer. Hier werden ook regelmatig elanden gezien, helaas niet door ons.

Daarna dus weer terug naar beneden, daar wel wat mensen gezien. Na 4 km was ging naar rechts de wandeling ‘Foster Brook’. Deze gaf ons de mogelijkheid toch een rondje te lopen, dan moesten we na deze wandeling nog 2,5 km over de weg. Dit was een wandeling uit de categorie ‘strenuous’ van 4,4 km (heen), er stond 1,5 a 2 uur voor. We besloten dit maar te doen want we waren eigenlijk nog lang niet uitgewandeld. Eerst zouden we 1,1 km heel erg moeten dalen, dat vonden we nogal meevallen en we zagen niet in waarom dit stuk als zwaarder aangemerkt werd dan de eerste km van Marven Lake. Maar dat kwam nog, de laatste ruim vijftig of zo meter naar de rivier was heel erg steil. Nog nooit op een gewoon bospad zo steil gedaald, Erik ook niet zover zijn herinnering gaat. Op rotsen is dit niet ongebruikelijk maar daar heb je wat houvast, hier was enkel bospad en geen bomen om je aan vast te houden. Maar zonder kleerscheuren beneden gekomen.

Daarna een rivier oversteken. Ik ging op blote voeten omdat mijn schoenen echt niet waterdicht waren, Erik zou mijn schoenen meenemen, hij kon gemakkelijker lopen want de zijne zijn wel waterdicht. Ik ging eerst, het water was niet diep en stroomde ook niet erg hard. Dus het was goed te doen, wel goed opletten want de stenen waren hier en daar erg glad of scherp. Daarna Erik, hij vond het water toch wat diep voor zijn schoenen maar zocht de beste plaats. Helaas mocht het niet baten, twee keer verstappen en hij had twee erg natte schoenen en voeten, de rest van de rivier ging toen stukken gemakkelijker. Aan de overkant maar even een paar minuten gezeten, water uit schoenen gooien enzo.

Vervolgens kwam een stuk lopen langs de rivier, 1,4 km. En toen begon het, de 1,9 km ‘strenuous’ stijgen. Dat begon heel erg steil en dus zwaar. Gelukkig kun je na elke tien stappen wel weer goed zien hoe hard je opgeschoten bent. En eigenlijk duurde dit ook maar ruim honderd meter. Daarna was het stijgen een stuk gemakkelijker met vlakke stukjes tussendoor. Al met al ook deze wandeling in 1,5 uur gedaan inclusief rusten.

Toen dus een stukje langs de weg. Maar het laatste stuk bleken we ook nog een heel mooi pad op te kunnen wat ons de laatste 500 meter tot de camping bracht. Het was een concept waar ze hier gek van zijn: een boardwalk met interpretive panels.

Uiterst voldaan in het gras wat gelummeld en toen gegeten. We aten noodlesoep, dat aten we in Nederland ook wel eens tussendoor, of als avondeten met weinig tijd. En dat vinden we best lekker, de Nederlandse dan. Ik had oriental smaak, niet te veel water waardoor het nog wel smaak had, die smaak was voornamelijk zout. Erik had zijn garnalen soep wat meer verdund waardoor er nauwelijks smaak aan zat en dat was maar goed ook. Na het toevoegen van een eetlepel runderbouillon bij de zijne, kon de smaak ten minste weer tippen aan die van mij.

Toen weer op weg. Er zou ‘s avonds een presentatie zijn over hoe je wild kunt vinden en observeren. Dit viel helaas nogal tegen. Het was kinderachtig en vertelde ons niets nieuws. Het vertelde ons voornamelijk (wel 15 keer denk ik) dat we heeeeeel stil moesten zijn, zover waren we al.

2 Comments

 1. Hanneke said,

  August 19, 2007 at 14:54

  Toevallig heb ik op vakantie (op de Veluwe) foto’s gemaakt van dezelfde blauwe libelles. 🙂
  Alleen de mijne waren niet scherp…

 2. erik said,

  August 19, 2007 at 15:07

  Dit waren hele scherpe libelles!
  Maar je mag ze wel jatten hoor.