08.25.07

Goud

Posted in Uncategorized at 13:04 by laura

Zo, dit is post nummer vijftig en die zouden we graag willen wijden aan dingen die ons opgevallen zijn hier.

Onderweg

 • Huisnummers: (soms) ze lopen niet zomaar op maar geven ook aan hoever ze zijn dus huisnummer 150 is honderd meter verder dan nummer 50. Heel praktisch omdat we gerust nummers als 19653 hebben gezien.
 • Spoorwegovergangen, gewoon, gelijkvloers, op de snelweg!
 • Adopt a  street/highway, waarom zou iemand dat willen? Het staat overal!
 • Please no use of engine braking: staat bijzonder vaak op een bord langs de weg, drie punten voor het eerste comment met het goede antwoord. Is vast een hele goede simpele verklaring maar wij weten hem niet.
 • Zoals al gemeld, vrachwagens die je voorbij denderen met wat het dubbele lijkt van de toegestane snelheid.

Winkelen

 • Dat eeuwige inpakken in de supermarkt dat voor je gedaan wordt. Vaak kun je niet eens zelf inpakken omdat je niet bij de tasjes kunt, die hangen zo dat enkel de cassiere erbij kan. Nog vaker hebben ze een legertje aparte mensen voor dit werkje ingehuurd.
 • Take a penny, leave a penny: voor als je een paar cent te kort komt en gemakkelijk bij wilt passen, dan pak je een penny uit het bakje. Als je er een paar krijgt laat je ze daar achter. In Nederland hebben ze het probleem gewoon opgelost door iets 1,99 te laten kosten en het dan af te ronden!

Uit eten

 • Gehandicapten toiletten, altijd en overal en meestal een voor heren en ook een voor dames. Algemeen zijn de voorzieningen voor gehandicapten zeer uitgebreid (die eeuwige boardwalks zijn daar een voorbeeld van)
 • Als je uit gaat eten, in alle prijsklasses (behalve echt fastfood) moet je altijd wachten tot je een tafel toegewezen krijgt. Dus ook in de snackbar!
 • En natuurlijk de eeuwige litanie aan opties die je krijgt: een koffie, klein middel groot? Extra sterk of normaal? Hoeveel suiker? Met melk? Vanillepoeder, cacao poeder of iets anders bovenop? Hier drinken of meenemen? Deze hoeveelheid keuzes heb je voor alles wat je bestelt. Dus bij een hoofdmaaltijd ben je even bezig voor je alle opties voor je vlees, je salade en je bijgerecht hebt afgewerkt.
 • Als je een simpel (lunch-) gerecht bestelt zoals een broodje of een salade krijg je vaak de keuze of je er een kom soep dan wel een glas tomatensap bij wilt.

6 Comments

 1. Tim said,

  August 25, 2007 at 14:12

  Hoi Erik en Laura,

  Het is leuk om af en toe iets te lezen over jullie avonturen in Canada! Zo te horen redden jullie het daar wel.

  Wat dat “no engine braking” betreft: ik heb ooit eens gehoord dat dat vooral gericht was aan grote vrachtwagens omdat het voor teveel lawaaioverlast zorgt. Geen idee of dit waar is, maar het lijkt mij een plausibele uitleg.

  Groetjes,
  Tim

 2. ppmc said,

  August 25, 2007 at 14:28

  Het betekent in elk geval dat men vriendelijk verzoekt niet op de motor af te remmen, wat in bergachtige gebieden nu juist wel vaak wordt aangeraden.
  En heeft inderdaad denk ik te maken met geluidsoverlast.

  Koffie at Tim Nortons, o boy… Vaak ook zo slap of hebben jullie daar geen last van gehad?
  En altijd die bekertjes die je overal weer terug vindt onderweg.
  Als ze dan inderdaad maar eens echt zo’n weg adopteerden: schoonhouden is dat.. Doen ze in belgie en frankrijk soms ook wel eens.

  En inderdaad, die vrachtwagens zijn behoorlijk hinderlijk, vooral als je met een grote camper wat onhandig nog aan het manoeuvreren bent…
  Noodgang vaak, en dan dus veel zijwind ;o).

  Hanneke en Paul

 3. joost said,

  August 25, 2007 at 17:06

  ik weet het niet. wel een anders gerichte oplossing: engine breaking laat geen remlichten zien en achteropkomers zien dus niet dat je aan het vertragen bent.
  deze oplossing richt zich op verkeersveiligheid en niet op overlast voor de buren. staat dat verzoek op plaatsen waar ze vergeten zijn een geluidsscherm weg te zetten? bestaat dat uberhaupt in Canada.

 4. joost said,

  August 26, 2007 at 2:45

  maar nu serieus:
  is 19673 een boswachtershuisje of een picknickplaats, hoewel: een boerderijtje?
  lau, je vergeet te vertellen dat je aan het begin van een snelweg een rijstrook (lane) kiest en daar de eerste 100 km niet af gaat. je wordt dan – heb je mij ooit verteld – links en rechts gepasseerd en doet dat zelf ook.
  nu ik het toch even over taal had: erik: in nederland hebben wij geen kale rotsen, maar in frankrijk hebben ze die wel; is voor mij nieuw dat ze in Canada naakt zijn, ja?
  nog even over de financien(trema is me te veel werk) dan maar: ik dacht dat slechts ponden in pennys werden verdeeld, kennelijk een gebleven spraakgebruik. maar ik neem aan dat je een cent of munt van een paar cent kunt pakken of droppen (in het bakje gooien) en voor de preciezen: als ik boodschappen doe reken ik al mijn boodschappen in een keer af en niet per stuk: die 1,99 wordt opgeteld bij 3,49 15,89 etc, etc
  in welke zin zijn boardwalks een voorziening voor gehandicapten
  engine breaking: het zijn juist de remmen die m.i. bij sommige vrachtwagens het meeste lawaai maken en dus zou ik zeggen dat afremmen op de motor juist minder geluidsoverlast veroorzaakt

 5. joost said,

  August 26, 2007 at 5:00

  Oma said

  Dag lieve Erik en Laura
  Ik heb samen met Ria en Joost jullie boek door genomen, niet alles gelezen hoor maar wel veel foto’s gekeken. Het ziet er allemaal mooi uit, fijn dat het zo goed met jullie gaat. Met mij gaat het ophet ogenblik ook wel aardig, ik zit wel veel thuis maar daar raak je aan gewend.
  Veel liefs en een dikke kus van oma

 6. erik said,

  August 26, 2007 at 17:20

  Ha, veel reactie!

  Over het remmen op de motor: het klonk allemaal plausibel, maar we zijn nog niet helemaal zeker. Twee stukjes extra informatie:
  1) Je vindt dit soort borden vooral in en bij woonbuurten. Dit pleit voor het geluidsoverlast-argument.
  2) De meeste personenauto’s in Canada zijn automaten (qua schakeling), en daarmee kun je nauwelijks op de motor remmen.

  Ondanks het feit dat we er nog niet helemaal uit zijn, gaan de punten naar Tim voor de snelle en plausibele reactie. Gefeliciteerd!

  Paul&Hanneke: we drinken geen koffie (nu ja, Laura heel soms); dit lost het slappe-koffie-probleem aardig op.

  Joost: links en rechts passeren – klopt, vergeten. Maar de meeste snelwegen zijn vierbaans, en daar houdt men behoorlijk aardig rechts. Als het zo uitkomt wordt er echter nog steeds rechts ingehaald, zonder dat iemand daarvan opkijkt. Over de boardwalks: die worden in ieder geval altijd aangeprezen als “bewandelbaar” per rolstoel.