09.16.07

Eilandhoppen

Posted in Uncategorized at 19:54 by laura

Het weer zit vandaag niet echt mee, het is grijs en het miezert. We wilden graag naar Alert Bay, een dorpje op een ander eiland dus daarvoor moeten we met de veerboot. Deze ging pas weer om 11:30 dus nog even wat tijd doorgebracht in een hotel/restaurant met internet.

In Alert Bay zijn we eerst naar het First Nations informatie centrum gegaan. We begonnen met een film, heel indrukwekkend, die ging over de historie van het centrum. Hun feesten werden verboden in 1921, toen ze er daarna toch een hielden werden al hun maskers, kleding en andere rituele voorwerpen in beslag genomen. Een deel werd verkocht, het meeste ging naar twee Canadese musea. In de jaren 60 werd de wet gewijzigd waardoor de feesten weer toegestaan werden. Kort daarop begonnen de onderhandelingen om ten minste van 1 museum hun spullen terug te krijgen. Uiteindelijk werden de spullen teruggegeven op voorwaarde dat ze dan in een museum zouden komen. Dat is dit centrum (je mocht geen foto’s maken).

Inmiddels hebben veel mensen ook hun vroegere gebruiksvoorwerpen aan het museum gegeven zodat ook die tentoongesteld worden. Daarnaast hebben ze veel programma’s om de jeugd weer de taal en de rituele dansen te leren (ook de taal was verboden).

Alert Bay zelf heeft voor de helft Indiaanse bewoning, de andere helft is blank. En dat zie je heel duidelijk in het dorp terug. De ene helft is slecht onderhouden met veel rotzooi in de voortuinen (de Indiaanse helft) de blanke helft is supernetjes. We hebben ons afgevraagd hoe dit komt, misschien omdat ze niets meer hebben om trots op te zijn. Een van de problemen is dat de Indiaanse cultuur een orale cultuur was, verhalen werden niet opgeschreven. Dus toen de taal en ook de rituelen verboden waren was alle historie weg. Aan de andere kant zie je overal hun symbolen en hun kunst op de huizen, overigens ook wel in het blanke deel.

We vroegen aan iemand die duidelijk bij een huis hoorde of we zijn muurschildering mochten fotograferen. Zo kwamen we aan de praat, hij bleek ook wel eens in Nederland te zijn geweest. Toen hij vijftien was, was hij geselecteerd voor het jeugd elftal en is hij daarmee naar Europa geweest.

Hij wees ons verder op het winkeltje van zijn nicht, iets verderop. Het bestaat nu twee jaar en is naast winkel ook een plek waar je activiteiten kan boeken zoals houtsnijden, verhalen luisteren etc, allemaal rond de Indianencultuur.

We hebben er een leuk shirt voor Erik gekocht en een haarspeld voor mij.

We hebben ook nog een kleine wandeling gemaakt door een moeras, uiteraard een boardwalk.

2 Comments

 1. Wmijn said,

  September 17, 2007 at 2:19

  Mooi zeg, die totempalen. Zeker die zwarte met al die dieren.

  Waarom moeten mensen het elkaar toch zo moeilijk maken? Wat is er toch mis met het vertellen van je geschiedenis, het dansen van je dansen etc. Waarom is de een beter dan de ander? :\

 2. admin said,

  September 18, 2007 at 22:09

  Tja, dat vraag je je af. En nog steeds hebben de Indianen hier niet de rechten (in hun reservaten) die je ze zou toewensen. Ze lopen achter met scholing, gezondheidszorg etc. Bovendien zijn er heel veel stomme regels wie er wel in een reservaat mogen wonen en wie niet. Tot voor kort mochten enkel mensen die minder dan zus en zo verdienden in een reservaat wonen, misschien is dat nog zo.