09.23.07

Op naar het land van Al Capone

Posted in Uncategorized at 21:50 by erik

We hebben vanmorgen even een aantal dingen online geregeld, vanuit het hotel, en zijn toen naar het plaatsje met de prachtige naam Moose Jaw gereden. Daar wilden we even voor twaalven aankomen, want dan zouden de eerste rondleidingen door de tunnels plaatsvinden.

Die tunnels zijn rond 1870 gegraven door een ingenieur die in feite stadsverwarming wilde aanleggen. Er waren twee rondleidingen, een over de tijd van de drooglegging en een over de chinese immigranten. Wij werden eerst bij de drooglegging-rondleiding ingedeeld.

Die was werkelijk geweldig. Er was namelijk een tijd waarin Al Capone vanuit Moose Jaw veel drank naar de VS smokkelde. Hij had Moose Jaw om drie redenen uitgekozen:

 1. er is een spoorlijn die van Moose Jaw via Minneapolis naar Chicago loopt,
 2. die handige ondergrondse tunnels, en
 3. de lokale politie was makkelijk omkoopbaar.

We werden naar een ruimte meegenomen waar we werden verwelkomd door een met rauw Amerikaans accent sprekende mevrouw, uitgedost in kleren uit ongeveer 1920. Ons werd uitgelegd dat we geen toeristen waren, welnee, we wilden voor Mr. Capone drank naar de VS smokkelen. En het gebouw waar we in stonden was de club van die mevrouw, een front voor een drankop- en -overslagplaats. Maar terwijl we werden rondgeleid kwam de politie binnen, dus we moesten even snel uit de weg en kwamen zo terecht in de persoonlijke kamers van Al Capone te Moose Jaw. Toen bleek dat Al Capone zelf ook was aangekomen moesten we daaruit natuurlijk gauw weg, de tunnels in.

Daar waren onder andere veel geweren en prachtig verborgen deuren te vinden en je kon je prima voorstellen hoe het bedrijf daar gedraaid had. Bovendien waren de acteurs echt best goede amateurs. Al met al hebben we ons een uurtje uitstekend vermaakt; het is een van de leukste attracties die we tot nog toe hier gezien hebben en een omweg waard.

Als tweede was de tour over de chinese immigranten aan de beurt. Die speelde tussen 1860 en 1925, ongeveer, en verhaalde over een zwarte bladzijde in de Canadese geschiedenis: de onmenselijke behandeling van de Chinezen in die tijd. Wie de film Ghosts uit 2006 gezien heeft weet dat dat niet alleen van vroeger en uit Canada stamt: de film gaat over illegale chinese immigranten in Groot-Brittanië in 2003.

Bij het wegrijden zagen we het onderstaande verkeersbord. Het bovenste bordje snappen we wel, maar de onderste niet echt. Voor de mooiste uitleg zijn twee punten te verdienen.

Overigens zullen we binnenkort een pagina toevoegen met de laatste puntenstand, waarin misschien zelfs een tipje van de sluier wordt opgelicht over wat er te verdienen valt…

Daarna gingen we op weg naar de Verenigde Staten: we hebben een afkorting door de VS gepland. Onderweg hebben we nog flink wat jaknikkers gezien; kennelijk zit er heel wat olie in de bodem van Saskatchewan. Verder ook echte Canadese herfstkleuren.

Over herfstkleuren gesproken: onderweg hadden we even gebeld naar de Agawa Canyon Tour Train-organisatie, die treinritten organiseert door een canyon die beroemd is om de prachtige herfstkleuren die daar rond deze tijd te zien zijn. Daar bleek dat er de komende paar dagen geen plek meer is op de trein, iets waar we totaal geen rekening mee hadden gehouden. Dit ook gezien de vrij hoge prijs (85 dollar p.p.), onze wens door de week te gaan en het feit dat de vakantie al lang voorbij is. Dit betekent dat we waarschijnlijk overmorgen thuis zijn. Een merkwaardig idee voor ons.

We kwamen bij de douane aan en het bleek dat we daar 12 Amerikaanse dollars moesten betalen om een kaartje te krijgen zodat we geen visum nodig hebben. Daar hadden we even niet op gerekend (we dachten alles in de VS met creditcard te betalen) dus ik mocht even, zonder visum of andere papieren, op Amerikaans grondgebied naar de convenience store om de hoek om Canadese voor Amerikaanse dollars te wisselen.

We zijn nu in de Dakota Inn in Minot, North Dakota. We hebben er ook al even gezwommen.

8 Comments

 1. sjoerd said,

  September 24, 2007 at 10:58

  je mag met een eland aan een touw niet keren op de weg dat lijkt me duidelijk

 2. Ria said,

  September 24, 2007 at 13:46

  Nee hoor, het is helemaal geen eland maar een van de 2 rendieren die de slee van de kerstman trekt en de man ervoor is de hulp van de kerstman een soort zwarte piet dus, hij probeert al sluipend te keren op de weg.

 3. uschi said,

  September 24, 2007 at 14:05

  Zo krijg ik ook wel zin in “rondleidingen”, wat spannend!
  Ja, ik kan me voorstellen, dat het afkikken wordt na 3 maanden zooo prachtig reizen!- Misschien verzacht de mooie villa de cold turkey?
  Geniet van de laatste dagen!

 4. Hanneke said,

  September 25, 2007 at 6:05

  Ik wou net schrijven dat ik die film ook gezien heb en dat dat wel toevallig is… maar dat was met jullie he? 🙂

  Elanden-uitlaat-plek?
  Je mag alleen elanden uitlaten zonder schoenen?
  degene op het bordje heeft een Moose-Jaw aan het lijntje, misschien was het voor het huis van de burgemeester?

 5. jipijee said,

  September 29, 2007 at 2:53

  Hoi luitjes,

  Da’s lang geleden. Ben mezelf nog een beetje aan het in lezen en dat doe ik van voor naar achteren of andersom . het is maar hoe je het bekijkt.
  Even over die 2 borden. Ik vond dat Sjoerd aardig op weg was maar hij vergeet toch een aardig detail.
  Je mag best met een eland aan een touw keren op de weg, maar niet als je met je afgezaagde voeten op een hooverboard staat ( soort oorlogsslachtoffer denk ik dan, maar wel modern)

 6. laura said,

  September 30, 2007 at 9:14

  Haihai,

  Zag dat jullie een site in aanbouw hebben, laat me weten hoe het gaat, ben wel benieuwd wat het wordt!

 7. sjoerd said,

  October 1, 2007 at 0:02

  wie wat hoe?

 8. laura said,

  October 2, 2007 at 7:00

  moet je op zijn naam klikken, kun je het zien.