10.03.07

Eerste dagen bij Maplesoft

Posted in Uncategorized at 6:59 by erik

Maandag was mijn eerste dag bij Maplesoft. Ik zou me om 9:00 melden bij Laura Rourke van personeelszaken; we wilden ook direct de tas met spullen ophalen die we voor onze reis naar het Westen in een kast bij Maplesoft hadden achtergelaten. We meldden ons dus even voor negenen bij de balie, pikten de tas op en toen ging ik bij Laura Rourke mijn contract tekenen. Tegelijk was daar ook iemand van marketing die nieuw begon en ook haar contract tekende.

We lieten onze foto’s maken voor op de interne webpagina’s van het bedrijf en kregen een sleutelzendertje om het gebouw in te komen. Daarna werd ik overgedragen aan mijn nieuwe officiële baas, Dave Linder.

Dave is een man met nogal stille stem en dezelfde soort humor als ik, achter in de dertig zou ik zeggen. Hij heeft me voorgesteld aan zo’n beetje iedereen in de R&D-afdeling (onderzoek en ontwikkeling). Ik ben officieel werkzaam bij zijn onderafdeling, de wiskundegroep, maar werk aan een project dat onder iemand anders’ verantwoordelijkheid valt: die van Jürgen Gerhard. Jürgen was degene die ik in Genua leerde kennen bij de conferentie waar ik in 2006 was.

Het project draait om model simplification: neem een heel groot systeem van algebraïsche en differentiaalvergelijkingen (dus veel vergelijkingen in veel variabelen) en probeer een equivalent systeem te maken met veel minder vergelijkingen en veel minder variabelen. Dit gaat gebruikt worden voor een product waarmee je bijvoorbeeld elektrische circuits kunt simuleren, of mechanische systemen. De wiskundigen onder jullie begrijpen dat dit nogal een ander onderwerp is dan waar ik me de afgelopen jaren mee heb bezig gehouden. Dat is aan de ene kant wel jammer omdat ik de wiskunde van mijn promotie hier niet kan gebruiken (maar dat wist ik al toen ik besloten had de academische wereld voorlopig te verlaten). Aan de andere kant vind ik het wel leuk om eens een heel ander terrein te betreden en bovendien zijn er toch veel methodes en werkwijzen die je altijd kunt gebruiken.

De rest van de dag ben ik eigenlijk alleen maar bezig geweest mijn computer zo in te richten dat ik er prettig mee werken kan. Bijna iedereen heeft hier een windows-PC omdat het standaardsysteem voor email en afspraken daaraan gebonden is: MS Exchange (hoewel… je schijnt tegenwoordig ook met Evolution, een programma dat onder linux werkt, met Exchange te kunnen praten). Al het werk bij R&D gebeurt echter onder linux- of andere unix-systemen, dus veel mensen hebben twee computers onder hun bureau staan, anderen loggen vanaf hun windows-PC in op de linux-servers. Ik heb uiteraard ook om een linux-systeem gevraagd, maar dat kan nog even duren.

Verder ben ik bezig geweest Maple te leren. Ik werk nu voor een bedrijf waarvan ik het belangrijkste product eigenlijk niet ken: ik heb nooit serieus met Maple gewerkt. Maar daar komt nu rap verandering in.

‘s Avonds belde ik Laura dat ik klaar was om opgehaald te worden. Een kwartiertje later stond ze voor de deur en gingen we samen naar huis. We hebben een diner van een aantal heerlijke salades gegeten (eenmaal sla, eenmaal een salade van zoete en gewone aardappel met peterselie en stukjes worst, en een kipkerriesalade). Daarna was het tijd om eindelijk weer eens op meubeljacht te gaan.

Laura was overdag bij een aantal meubelzaken geweest. Daar was er een bij, onder de naam Marten’s Furniture, die groot en goedkoop was. Daar zijn we dus heen gegaan om een bank te kopen. Na wat wikken en wegen besloten we een mooie driezitsbank te kopen in een prachtige kleur die we voorlopig nog even als verrassing laten.

Dinsdag zou er al vroeg wat afgeleverd worden bij ons thuis, tussen negen uur en half tien, dus we stonden wat eerder op zodat Laura me bij Maplesoft kon afzetten en nog om negen uur thuis zijn. Ik had daar een afspraak met Jürgen waarbij hij me onder andere wat literatuur aanraadde om me in te lezen. Verder ben ik veel bezig geweest met me inlezen in Maple zelf, net als gisteren.

Aan het eind van de dag hadden Laura en ik afgesproken uit te gaan eten met Jürgen en zijn vriendin Sheila, en (bleek toen we in het Indiase restaurant aankwamen) mijn andere collega John en zijn vrouw Jennifer. Het was erg gezellig, ook al was mijn curry eigenlijk een beetje te zout, en na afloop zijn we nog een glas wijn gaan drinken bij Jürgen die vlakbij het restaurant woont. Jürgen blijkt ook een spelletjesfreak (die indruk had ik al een beetje bij mijn sollicitatiegesprek) en heeft onder andere zelf een exemplaar van de Kolonisten van Catan in elkaar geknutseld (totale kosten uiteraard veel meer dan een doos met het echte spel kost, maar dan heb je ook wat).

Rond een uur of elf vertrokken wij naar huis. Daar had Laura overdag nog een wagonlading dozen mogen ontvangen van Ikea. Onder andere ons bed zat daar in. We besloten dat we dat best nog even in elkaar konden zetten. Om één uur was het af (het is prachtig) en konden we gaan slapen.

We hebben allebei heerlijk geslapen; het ligt toch wel beduidend beter dan een matje op de grond!

2 Comments

 1. Ria said,

  October 3, 2007 at 8:24

  Hallo Lieverds,
  Fijn dat je zo goed ontvangen bent op je werk Erik. Kunnen al die programma’s niet in een computer?
  De inrichting van het huis schiet al op begrijp ik. Wij hebben net jullie gordijnen meegegeven met Uschi en Frans, dan kunnen die ook hangen komend weekend.
  Dikke kus Ria

 2. Wmijn said,

  October 3, 2007 at 9:19

  Wow, kolonisten zelf maken… Dat klinkt als iemand die tijd over heeft! Tof ook dat jullie eenzelfde interesse hebben en dat het lekker gaat. Collegae maken de baan (voor een groot deel).

  Ik begrijp dat jouw ouders dit weekend komen? Wat gezellig!