10.31.07

Hallowe’en-week bij Maplesoft

Posted in Uncategorized at 20:49 by erik

Halloween is een feest dat de Canadezen (en bewoners van vele andere Engelstalige landen) vieren op 31 oktober, oftewel vandaag. Overigens houdt men hier vaak de oudere spelling Hallowe’en aan. Mensen doen rond deze tijd ook veel aan liefdadigheid. (Altijd eigenlijk. Kleinschalige liefdadigheid neemt een veel grotere plaats in het publieke leven in dan in Nederland.)

Bij Maplesoft zijn de hele week activiteiten waarvan de opbrengst naar United Way gaat; ik geloof dat het een soort Jantje Beton-achtig goed doel is. Maandag zou er een soepwedstrijd zijn, dinsdag werden er pompoenen versneden, woensdag iedereen verkleed, donderdag een barbecue van het bedrijf en vrijdag een vossenjacht en kleurwedstrijd voor kinderen van medewerkers.

Een soepwedstrijd is natuurlijk wel iets voor ons. We hebben zaterdag een soeppan gekocht en zondag een blender bij Harp en Greg geleend. Bij mijn ouders hadden we het juiste recept opgevraagd (ze hebben een kookboek dat wij ook hebben: het groenteboek, met daarin de paprika-gember-soep) en toen zijn we aan de slag gegaan. Nadat we vier keer de pan vol soep hadden gemaakt en opgeslagen in een grote opbergcontainer vonden we het mooi geweest.

Maandag kwam Laura met die container, onze pan en een warmhoudconstructie naar Maplesoft. De warmhoudconstructie bestond uit twee zalmblikjes en een wagonlading waxinelichtjes, want we hadden niets beters. Bij aankomst bleek dat iemand een crock pot (elektrische warmhoudpan) over had – de andere deelnemers hadden er allemaal zelf een – dus die konden we lenen. Dat was wel erg fijn.

Mijn niet-kokende collega’s mochten allemaal vijf dollar betalen voor het privilege de soepen te mogen proeven en bejureren. Wij en de twaalf andere teams stonden met onze crock pots in een U-vorm opgesteld en de eters kwamen langs. Iedereen kreeg een pollepel vol soep te proeven.

Na het tellen van de stemmen bleek dat Laura Rourke, onze HR-mevrouw, de eerste prijs had gewonnen met een soort taco-in-soepvorm (kidneybonen, gehakt, tomaat en tacochipjes); Tom Lee, de upcoming markets meneer, had de tweede prijs in de wacht gesleept met zijn back-of-the-fridge gumbo, en de derde prijs was, jawel, voor ons! De eerste en tweede prijs kwamen met onze keuzes overeen: ze waren erg lekker.

Dinsdag werden er dus pompoenen versneden. Onze groep ging er ook eentje maken, maar ik vond dat ik voorlopig even genoeg gedaan had. Ik ben natuurlijk wel gaan kijken. Verschillende mensen hadden heel knappe dingen gedaan; helaas waren er geen foto’s van de leukste voorbeelden.

‘s Middags probeerde ik ook een beetje te polsen hoeveel mensen er verkleed zouden komen. Men was algemeen van de opinie dat er behoorlijk wat mensen verkleed zouden gaan; daar had ik eigenlijk niet echt erg op gerekend, dus ik moest een beetje improviseren. Mijn collega Elena vond dat ik maar als hiker, wandelaar, moest gaan. Dat leek me wel wat.

Vanmorgen heb ik dus mijn slechtste T-shirt uitgezocht (dat intussen al tot klusshirt was gedegradeerd) en daar met ons broodmes vier halen in gemaakt in het patroon van een berenklauw. Laura heeft me wat met tomatenpuree ingesmeerd en dat zag er best goed uit. Verder heb ik mijn bergschoenen, afritsbroek (met onderpijpen op de enkels), fototoestel, verrekijker, zaklamp, bidon, vogelboek, gebleekt rood vissershoedje, campingbrandertje en enorme looprugzak op-, aan- en meegedaan/-nomen.

Op mijn werk bleek dat ik op onze afdeling eigenlijk de enige was die echt serieus verkleed was, maar iedereen was vol lof over mijn creatie. Het leuke was natuurlijk om eventjes met iemand een praatje te maken – met mijn voorkant naar ze toe – om dan te vertellen dat ik vanmorgen toen ik naar mijn werk liep maar net aan een beer ontsnapt was, waarbij ik me dan omdraaide. Dat werkte elke keer goed.

Er bleek ‘s middags een wedstrijd beste kostuum te zijn. Daar deed ik natuurlijk aan mee. De andere deelnemers zagen er geweldig uit, dus ik verwachtte niet in de prijzen te vallen. De jureerder, Tom Lee (van de soep, ja), gaf aan het begin iedereen de gelegenheid even wat toelichting te geven bij hun uitdossing. Daar had ik wel oren naar, en mijn beerverhaal deed het weer prima. Overigens was er maar een andere deelnemer die wat wilde vertellen: dat was een uit drie dames bestaand logeerpartijtje, allemaal in pyjama, dat alleen als geheel gejureerd wenste te worden. Toen kwam het jureren, met de volgende zeer wetenschappelijke methode: Tom liep langs de kandidaten, en het aanwezige publiek moest dan harder of minder hard klappen en joelen naar gelang hun opinie. Tot mijn verbazing kwam ik in de vierpersoons finale terecht. Toen werd de proefneming op kleinere schaal herhaald, en dit keer leek het mij dat er voor mij duidelijk harder geklapt, en bovendien gejoeld, werd… en inderdaad, ik werd tot winnaar gekroond!

Kijk ook zelf maar even naar de foto’s: Laura en ik hebben nog steeds niet echt het idee dat ik verdiend gewonnen heb. Tom meldde wel van tevoren dat speciaal gekochte attributen niet zo zeer gewaardeerd zouden moeten worden, in tegenstelling tot geïmproviseerde eigen dingen. Dat zal wel geholpen hebben.

Tot nog toe hebben we dus aan deze week een bon voor $15 bij de starbucks en $20 bij de williams overgehouden. Zo wil ik wel vaker aan liefdadigheid doen!

Nu is het tijd om te douchen en de tomatenpuree tussen mijn rugharen uit te (laten) halen…

P.S.: de foto’s in deze post zijn voor het grootste deel niet door onszelf genomen, maar door andere mensen bij Maplesoft.

7 Comments

 1. Hanneke said,

  November 1, 2007 at 1:27

  Werken jullie ook? 🙂

 2. sander123 said,

  November 1, 2007 at 3:10

  Gefeliciteerd!

 3. uschi said,

  November 2, 2007 at 15:39

  Dan zullen we die paprika-gember-soep morgen ook eens maken! (maar in een wat kleinere pan)

 4. laura said,

  November 3, 2007 at 11:14

  Als je het in een kleinere pan maakt kunnen jullie er niet met 4 man van eten hoor. Dat was juist het probleem.

 5. uschi said,

  November 5, 2007 at 2:23

  De soep was heeeerlijk!! Frans nam hem zonder krabvlees en smulde ook in volle teugen! Nu willen alle lezers hem natuurlijk proberen ( de soep dan) , maar ik kon hem niet bij de recepten zetten. Kan jij dat Laura – of alleen de webmaster himzelf?

  Overigens Erik, nu kennen alle maplesofters je, he?

 6. Wmijn said,

  November 5, 2007 at 9:27

  Ik begin nu ook wel nieuwschierig te worden naar de soep. Hij klinkt in ieder geval erg lekker.
  Als er volgend jaar ook een soep-wedstrijd is, ik heb laatst een erg lekkere pompoen-gember-munt-soep gemaakt. Erg de moeite waard, al zeg ik het zelf 😉 Hij staat op mijn website, alleen het recepten-onderdeel is tijdelijk even down :\ Hopelijk vanavond (NL-tijd) weer online.

  Ik denk trouwens dat je verhaal en je originaliteit je geholpen hebben met het winnen. Ik zie het helemaal voor me 😀

 7. Do said,

  November 19, 2007 at 0:52

  Joepie, ik meen me toch zeer sterk te herinneren dat ik dat boek ook heb…hihihi.

  Dan zal ik dat ook maar eens gaan proberen te maken!!!

  liefs