12.06.07

Onze winter is begonnen!

Posted in Uncategorized at 10:05 by laura

Het wordt onderhand eens tijd dat ik jullie iets vertel over sneeuw, daar hebben we namelijk inmiddels ervaring mee.

Al ee paar weken terug hadden we de eerste sneeuw, maar daar bleef niets van liggen.

Twee weken geleden werden we uitgebreid gewaarschuwd dat er die nacht echt sneeuw ging vallen. En ja hoor, eindelijk genoeg om echt te kunnen gaan scheppen! Maar ook die sneeuw verdween wederom snel.

Maar nu, nu is de winter echt begonnen. Afgelopen weekend viel het eerste fatsoenlijke pak sneeuw. Zondag ochtend moesten we eerst scheppen voor we weg konden met de auto, er lag namelijk zo’n 12 cm sneeuw! Maar omdat het daarvoor afwisselend gedooid en gevroren had was onderaan de oprit een eel stuk met aangevroren spul. Dat was dus erg zwaar scheppen. Al met al waren we 3 kwartier bezig voordat de hele oprit schoon was! Nu moet daarbij wel gezegd dat we meer hebben geschept dan nodig was om de auto uit de garage te krijgen maar we verwachtten zowel maandag als dinsdag wat spullen voor het huis dus de hele oprit moest schoon.

Zondag heeft het verder de gehele dag geregend, dat betekende dat het dus overal echt een smerige troep werd. ‘s Avonds weer sneeuw, en omdat we geen zin hadden in aangevroren erg natte sneeuw gelijk maar weer geschept. En erg natte sneeuw is heel zwaar ook al was de laag veel minder dik dan die ochtend. Aan het eind van die dag voelde ik mijn rug dus wel.

Maandagochtend maar weer geschept, het had de hele nacht gesneeuwd. Maandagavond weer geschept het had ook de hele dag gesneeuwd. Dinsdagochtend weer geschept. Je hoeft in dit land helemaal niet te gaan sporten voor je conditie, elke dag sneeuw scheppen helpt ook.

Verder hebben we nu natuurlijk inmiddels ook ruime ervaring met de verschillende manieren van voortbewegen met de auto over sneeuw. Onze straat wordt namelijk niet geruimd. Dus in de tijd van afwisselende dooi en vries zijn stevige sporen in het sneeuwdek gemaakt die later bevroren zijn. Dat houdt in dat in de bocht in onze straat de auto zich zo’n beetje gedraagd als een autootje over een rail op de kermis. Je stuurt losjes en door de sporen worden de wielen netjes de bocht omgeduwd. Ook de straat op gaan is dan lollig, eerst dwars over de sporen hobbelen van de oprit af. Dan de auto recht zetten en een geschikt spoor vinden om in te rijden. Helaas zijn de laatste twee dagen de sporen een beetje verdwenen dus is het door de bocht gaan nu meer een kwestie van scherp aansnijden en rustig naar de buitenkant van de bocht glibberen. Nog een ding over de auto, die fijne steile oprit van ons heeft al een keer gezorgd dat we de garage niet in konden, na een dag sneeuw wilden we eerst in de garage en dan gaan ruimen. Maar we kwamen dus maar tot halverwege de helling. Gelukkig kon de auto wel stilstaan zonder gelijk weer achteruit te sjezen. Dus rustig achteruit, stukje de straat op en dan nog eens proberen met een kleine aanloop, dat ging wel.

Overigens schijnen wij er tot nu toe genadig vanaf te zijn gekomen volgens dit nieuwsbericht.

Nog ter info, vanmorgen was het ongeveer -8.

3 Comments

 1. Wmijn said,

  December 7, 2007 at 1:56

  Brrrr! Maar dan heb je iig wel het winter-gevoel. TIjd voor boerenkool (kennen ze dat?) en erwtensoep! Dat kan je hier niet zeggen. Ik heb een vogelvoedertafel en het is zo warm en nat dat de zaadjes die erop liggen gewoon zijn gaan kiemen. Er staat nu een laagje van 7 cm groen spul op…
  Heb je al nieuwe jassen enzo gekocht, of was je op -8 nog wel voorbereid?

 2. erik said,

  December 7, 2007 at 7:29

  We hebben al een keer boerenkool gegeten zelfs! Afgelopen maandagavond, geloof ik. Met rookworst van de Nederlandse winkel in Guelph.

  Ik heb een heel dunne zomerjas hier, maar die gebruik ik ook altijd om te gaan skien: ik trek er gewoon een goede dikke trui onder aan. Laura heeft alleen haar ski-jas; die is blij dat het lekker koud is, want ze had grote problemen in dat halfslachtige weer waarin je net niet meer zonder jas kunt…

 3. Ria said,

  December 7, 2007 at 12:01

  Eriks winterjas komt eraan met kerst, als hij het zolang kan uithouden met die zomerjas, ik heb de rits laten maken. En jullie zien het wel, wij gaan skien met de kerst in Canada.