01.11.08

Een potje frisbeegolf

Posted in Uncategorized at 15:44 by erik

Zondag waren we door Austin, een collega van mij, uitgenodigd bij hem en zijn ouders thuis en om frisbee-golf te spelen. Daar hadden we al wel eens van gehoord, maar het nog nooit gedaan. We reden dus naar de afgesproken plaats (Brontë Creek Provincial Park, een soort natuur- en recreatiegebiedje in Oakville) en vonden daar onze gastheren (m/v): Austin, zijn ouders Sheila en Alex, zijn broer Ashley, diens vrouw Catherine en hun (jonge) kinderen. Alle deelnemers kregen een frisbee uitgereikt en we gingen naar de eerste “hole”.

Er was een klein stukje betegeld: dat was de tee, het punt vanwaar je de eerste worp moest doen, en het doel van het spel was de frisbee in zo weinig mogelijk worpen in het doelmandje te krijgen. Daarbij vond elke volgende worp plaats vanaf het punt waar de frisbee de vorige keer eindigde. Na de eerste hole volgde een tweede met nieuwe tee en nieuw doelmandje, en zo verder.

We vonden het allemaal een erg leuk spel. Austin, Ashley en Alex waren erg goed, die kregen nu en dan een “hole in three”. Dat was voor de rest niet weggelegd, het aantal worpen liep uiteen van een enkele keer vier tot twaalf of meer. Wat ook wel leuk was, was dat je merkte dat je duidelijk beter werd, althans gedurende de eerste drie, vier holes. Daarna was het veel minder duidelijk.

Toen we de helft van het parcours gehad hadden was iedereen behalve Austin en wij vieren het eigenlijk wel zat (ze hadden het twee dagen eerder ook gedaan). In het bijzonder de kinderen van Ashley en Catherine hadden het wel gehad. Maar Austin en wij hadden nog wel zin en we deden dus nog eens negen holes.

Bij de laatste hole slaagde ik erin mijn frisbee vrij hoog in een boom te doen belanden, dus die moest er natuurlijk weer uit. Austin en ik probeerden eerst wat stukken hout er tegenaan te gooien en misten steeds net, maar Joost wilde liever in de boom klimmen. Austin wilde hem nog tegenhouden, maar toen zat Joost er al in. Ik geloof dat Austin erg onder de indruk was van zijn klimkunsten, want Joost had die frisbee zo te pakken en was weer beneden (uiteraard na uitgebreid geposeerd te hebben voor de foto’s).

Na afloop gingen we bij Austins ouders thee drinken en de appeltaart opeten die Laura gebakken had. Ze wonen in een prachtig huis waar ze een bed and breakfast runnen. We hebben erg gezellig gekletst en toen nodigde Austin ons uit om bij de Thai te gaan eten. Dat aanbod namen we graag aan. We lieten Austin en Alex een aantal gerechten uitzoeken en hebben die samen opgegeten. Daarna nog zeker een uur nagetafeld.

Maandag was oudejaarsdag. We hebben overdag fijn een aantal spelletjes gespeeld en verder niet zo veel uitgevoerd. ‘s Avonds bleek dat Steph en Mark, een stel collega’s van mij en vrienden van ons, samen met een derde collega die ik eigenlijk niet kende, Karen, op oudjaarsavond wel wat spelletjes met ons wilden spelen. Ze kwamen rond een uur of negen en we hebben met veel plezier Set, het Beursspel en Machiavelli met ze gespeeld.

Middernacht met oud en nieuw was een heel merkwaardige ervaring: er was namelijk in het geheel geen vuurwerk! Dat is kennelijk een traditie die hier niet bestaat; we begrepen dat het illegaal is
vuurwerk te kopen, verkopen of afsteken tenzij het rond Queen Victoria Day of Canada Day is. Toen een van de aanwezige klokken aangaf dat het min of meer middernacht was hebben we elkaar allemaal hartelijk gelukkig nieuw jaar gewenst en een glaasje ijswijn ingeschonken, en dat was het dan. Omdat er geen vuurwerk is, is er ook niet de gewoonte om op straat even de buren te ontmoeten of zo, want er is niemand buiten. Het is daar alleen maar koud.

Op nieuwjaarsdag hebben we eerst maar even uitgeslapen en mijn ouders gebeld. Toen zijn we samen naar Guelph gereden. Daar hebben we even rondgelopen en wat gedronken in een heel gezellig cafeetje. Vervolgens terug naar Waterloo. Bij die terugweg kwamen we heel veel Mennonieten tegen, die in de ijzige kou en wind op een open wagentje achter een paard zaten.

9 Comments

 1. Do said,

  January 12, 2008 at 3:26

  Oh, wat lijkt me dat vreemd, nieuwjaar zonder vuurwerk….maar de canadezen zelf weten natuurlijk niet beter.

  Hier was er superveel vuurwerk (de mannen hebben zelf ook het één en ander afgestoken, daar waren de buren minder blij mee!).

  liefs

 2. uschi said,

  January 12, 2008 at 11:50

  Waarom zijn er in Nederland geen frisbeegolf-terreinen?

  We hebben wel boerengolf, misschien omdat je dan de gemaaide weilanden kan gebruiken?

 3. Wmijn said,

  January 13, 2008 at 3:43

  Ushi, in Nederland zijn wel degelijk Frisbeegolf terreinen! Mijn broer is een fanatiek frisbee-er, speelt onder andere disc golf (zoals het hier heet) en ultimate frisbee (een teamsport). Zowel in Rotterdam als in Nieuwegein staan twee permanente parcours, je kunt op http://www.frisbeesport.nl kijken (onder ‘wat is disc golf’) voor mee info.

  In Nederland gaan ook stemmen op om het vuurwerk te verbieden… Ik ben zelf niet zo van het afsteken, maar een oud en nieuw helemaal zonder vuurwerk lijkt me toch een zeer vreemde gewaarworden en ook wel een beetje ongezellig. Waarom zou je dan opblijven tot 12 uur?

 4. uschi said,

  January 13, 2008 at 5:23

  Dank je voor de tip, Willemijn, komt misschien van pas, als mijn hele familie weer eens bij elkaar komt!

  Wat vind je van vuurwerk door professionals om middernacht? Minder en mooi!

 5. Ilona said,

  January 13, 2008 at 7:37

  Is het ook verboden om vuurwerk mee te nemen?

  Ik heb hier nog wat sterretjes liggen die over zijn van oudjaarsavond.

  Anders hadden we deze mee kunnen nemen en aan kunnen steken.

 6. laura said,

  January 14, 2008 at 14:11

  Ik denk dat sterretjes wel mag hoor, die staan ook wel eens op toetjes etc.

 7. Maartje said,

  January 18, 2008 at 8:20

  Hee mensen,

  Als ik dat zo zie is deze post een beetje later dan oud en nieuw. Zo te zien hebben Ria en Joost zich daar ook prima vermaakt.
  Jullie hadden teminste wel een witte kerst.

  Naast boeren golf bestaat er ook nog zo iets als urban golf. Niet erg verstandig met golf ballen maar ook een keer het proberen waard.

  groetjes

 8. silvia said,

  February 6, 2008 at 16:10

  Machiavelli met buitenlanders? Hoe doe je dat? Ik heb het nog niet durven proberen.
  En wij hadden wel vuurwerk! Maar ook alleen maar omdat we het zelf geregeld hadden hoor. Joost had vuurwerk gekocht (het soort dat hier wel toegestaan is: laag bij de grond), en we hadden sterretjes. Wij hadden in ieder geval ons oud en nieuw gevoel! En de rest vond het gelukkig ook leuk.

 9. laura said,

  February 11, 2008 at 12:33

  Macchiavelli staat niet verschrikkelijk veel tekst in, de tekst die er staat hebben we vertaald, is niet het eerste spel waar we nu een vertaling bij hebben!