01.21.08

Luchtige kastelen bouwen

Posted in Uncategorized at 20:43 by erik

Op 1 januari werkte ik drie maanden bij Maplesoft. Het was wel eens vaker voorgekomen dat mensen die er drie maanden werkten, een taart of iets dergelijk meebrachten, en hier geldt:“If something happens twice, it’s a tradition”, zoals mijn baas Jürgen graag mag zeggen. Dus ik besloot een cake te bakken om mee te nemen.

Laura en ik hadden bij ons bezoekje aan Pittsburgh een prachtige cakevorm gekocht in de vorm van een sprookjeskasteel. Daar moest het ding natuurlijk in gebakken worden. Een heerlijk recept voor moskovisch gebak was ook zo gevonden. Herinneringen aan het moskovische gebak van mijn oma hadden me op het idee gebracht.

We hadden de vorm al een keer eerder gebruikt: met oud en nieuw. Het is een siliconenvorm, dus buigbaar, zeer hittebestendig en op zich goed loslatend; maar we hadden die eerste keer de vorm niet goed ingevet (is ook niet zo makkelijk met al die kleine torentjes en zo) dus liet hij toen niet zo goed los. Dit keer wilden we dat natuurlijk voorkomen en vetten we hem dus goed in. We kiepten het beslag in de vorm en zetten hem op een bakplaat in de oven.

Na korte tijd ging Ria even kijken of het al wat werd. Dat was maar goed ook, want de vorm bleek onder het gewicht van het beslag helemaal in te zakken, waardoor voornoemd beslag in de gelegenheid gesteld werd de bodem van de oven eens van dichtbij te bekijken. Gauw dus een rechthoekige cakevorm gepakt en ingevet en het overgebleven beslag overgegoten. Natuurlijk was er nog een klein restje beslag over . . .

De volgende dag hebben mijn collega’s en ik gesmuld van een heerlijke, maar saai rechthoekige cake.

4 Comments

 1. Ria said,

  January 22, 2008 at 13:33

  Hallo Erik,
  Je vergeet te vertellen wat er met die 3 maanden was, want..tatatataaa, het was het eind van je proeftijd en je mag blijven!! Tenminste dat had ik begrepen en mag toch gezegd worden.
  Groet Ria

 2. Wmijn said,

  January 22, 2008 at 13:43

  Wat een coole vorm! Die wil ik ook 😉
  Ik heb weleens stellages gezien waar je de siliconenvormen in kunt hangen. Wellicht dat dat een optie is voor de volgende keer?

  Gefeliciteerd trouwens! (Er vanuit gaande dat wat Ria schrijft klopt 🙂 ).

 3. Hanneke said,

  January 23, 2008 at 2:57

  En wat heeft laura de volgende dag gedaan…? de oven schoongemaakt? 🙂

 4. uschi said,

  January 24, 2008 at 5:22

  Ja, Pake en Bibi ,de grootouders, bakten jarenlang elk jaar met kerst een tulband met die deeg.
  Dat was een project in samenwerking ( Pake moest, geloof ik, het intensieve roeren doen) en elk jaar spannend, of het meer of minder gelukt was! Waarvan ook de minder gelukten zeer lekker waren! Ze werden in elk geval met groene en rode gekandeerde vruchten versierd, weet je nog, Erik?