02.11.08

Langlaufen

Posted in Uncategorized at 20:32 by erik

We waren al sinds het begin van de winter van plan eens te gaan langlaufen. We zijn natuurlijke behoorlijk enthousiaste fietsers, maar in de winter gaat dat niet omdat er allemaal sneeuw ligt. Bovendien gaat wandelen ook veel minder handig. Langlaufen is dan een prachtige manier om van de nood een deugd te maken. Laura had nog nooit gelanglauft en voor mij zal het zo’n twintig jaar geleden zijn dat ik het voor het laatst gedaan had, dus we wilden het eerst een keertje uitproberen voordat we materiaal gingen kopen.

Op zo’n twee uur rijden van Waterloo ligt het plaatsje Duntroon, en daar is een verhuurder die een ook aantal flinke langlaufloipes onderhoudt. Dus zondag twee weken terug gingen wij naar Duntroon.

Het was een prachtige dag: niet te gek koud, min drie of zo, en de zon scheen fel. We kwamen rond een uur of een aan. De huur en toegangsprijs waren erg laag: vijftig dollar voor ons samen; we hadden achteraf de indruk dat ze daar wel een foutje gemaakt zouden hebben. Toen even omkleden en daarna de loipes op.

Er was daar in feite een grote loipe van 15,5 km met allerlei afkortingsmogelijkheden en alternatieve routes tussendoor. Om het even uit te proberen deden we eerst de kortste variant; dat was tweeenhalve kilometer. Dat ging eigenlijk best goed, dus we besloten daarna een wat langer rondje van vijf kilometer te doen. Halverwege bleek ik toch wat meer fut te hebben dan Laura, dus ik stapte over op een uitbreidend lusje terwijl Laura een kleine afkorting nam. Ik besloot mijn lusje nog wat extra uit te breiden met een langere variant, maar dat was eigenlijk een beetje te veel van het goede: ik was helemaal bekaf toen ik bij Laura terug kwam. Uiteindelijk heeft Laura in totaal zeven km gedaan en ik acht.

Omhoog gaan is natuurlijk vrij inspannend. We waren een beetje verrast dat we naar beneden gaan vaak technisch best lastig vonden: het voelt echt totaal anders dan op alpine ski’s, want de ski’s zijn veel langer en smaller. Horizontaal gaan is noch lastig noch inspannend.

3 Comments

 1. Hanneke said,

  February 12, 2008 at 7:10

  Dus langlaufen is vermoeiender dan wandelen als ik het zo lees?
  Had ik niet verwacht, het ziet er altijd zo relaxt uit 🙂

  Groetjes Hanneke

 2. Ria said,

  February 12, 2008 at 14:04

  Ik heb het een keer gedaan samen met Frans, (vader van Erik) en ik vond het erg leuk maar wel vreselijk inspannend, over een goede workout gesproken!
  Gelukkig hadden wij halverwege onze tocht een prachtig terras waar Frans me op een lunch trakteerde, heeft hij altijd nog een keer te goed van mij.

 3. uschi said,

  February 13, 2008 at 6:22

  Misschien was het langlaufen vermoeiend, maar de sneeuw-engel ziet er zeer relaxt uit!
  Op sommige fotos lijkt het, dat jij in schaats-stijl ging lopen, Erik?
  Ik herinner het omgekeerde effect: na jaren van langlaufen ging ik weer eens “alpien” doen, wat was dat makkelijk met die korte brede latten!