02.20.08

Ottawa

Posted in Uncategorized at 16:08 by laura

Toen we in New Brunswick op vakantie waren, hebben we wat vrienden opgedaan die in Ottawa wonen. En het leek ons nu een mooie tijd om ze eens op te zoeken. Helaas konden ze niet in het weekend van 17 en 18 februari, dat is namelijk een lang weekend met maandag vrij. Maar ze konden gelukkig wel het weekend ervoor. Dat was een goed weekend want het viel tijdens Winterlude, een festival in Otawa rond winterse bezigheden.

Dus Erik heeft die week wat harder doorgewerkt zodat we vrijdag om 14:30 zowat weg konden. Uiteraard liep zijn laatste afspraak nog uit, en moesten we ook nog even langs huis omdat ik Erik’s schaatsen vergeten had. Maar om 15:15 of zoiets waren we dan toch op weg. Helaas zat het verkeer rond toronto wat tegen (lees verschrikkelijke files) en verloren we dus daar al wat tijd. Maar gelukkig werkte het weer mee, mooi helder en uiteraard koud maar geen sneeuw. Na een verder voorspoedige reis kwamen we om 21:45 aan bij het huis van Emmanuel en Lo-Mey. Daar eerst uitgebreid hallo gezegd en wat gedronken en het huis gezien. Ze huren echt een prachtig appartement in het centrum van Ottawa. Eigenlijk waren we nog helemaal niet moe en hadden we nog best zin om er even op uit te gaan. Dus schaatsen voor mij geleend bij de zus van Lo-Mey en op pad. Eerst ijssculpturen gekeken in het park die prachtig verlicht waren. Er waren wedstrijden in heel veel categorien: beste individuele sculptuur, beste groep die samen iets hadden gemaakt, mooiste vogel, beste sculptuur in een uur etc. Omdat dit het hele weekend nog doorging kwamen er ook elke dag weer sculpturen bij.

Daarna naar het kanaal gegaan om wat te schaatsen. Het was een perfecte tijd omdat er nu nauwelijks iemand was. Een enkele schaatsen en verder een auto (!) die bezig was een nieuwe laag water te zetten om het ijs weer mooi glad te maken. Het was lang geleden dat ik had geschaatst, en bovendien had ik nog nooit geschaatst op ijshockeyschaatsen dus het ging niet fantastisch. Maar ik was wel erg tevreden, elke meter ging weer beter dan de vorige en al met al toch wel een half uur echt geschaatst. En natuurlijk gezellig gekletst tussendoor. Erik ging het schaatsen wat beter af.

De volgende dag begon met een superuitgebreid ontbijt: crèpes (Emmanuel’s ouders zijn Frans) met allerhande vers fruit. Daarna op pad, eerste stop: het parlementsgebouw. Daar hebben we een uitgebreide rondleiding gehad. Vooral de bibliotheek is echt fantastisch mooi. Ook nog de toren beklommen van waaruit je een prachtig overzicht hebt over de stad.

Na een korte lunch richting de andere kant van het kanaal naar een park waar vanalles te doen moest zijn voor kinderen, was leuk om even doorheen te lopen. Een van de leukste dingen daar waren een enorne hoop ijsglijbanen. Emmanuel en Lo-Mey wilden nog heel graag naar een tijdelijke tentoonstelling in het Canadian Museum of Civilization. Maar omdat wij er nog nooit geweest waren gingen wij de permanente collectie bekijken. Helaas maar een heel klein stukje omdat we nog maar 40 min hadden voor sluitingstijd, nog helazer omdat het echt een heel mooi museum is.

‘s Avonds wilde Emmanuel eigenlijk wel graag de hockeywedstrijd zien (ice hockey bestaat hier niet, enkel hockey en grass hockey). En eigenlijk vonden wij dat ook wel leuk, we hadden nog nooit een hockeywedstrijd gezien. Het beviel ons eigenlijk prima, het gaat lekker snel, duurt korter dan voetbal (3 keer 20 min + 2 keer 10 min pauze) en het is veel eleganter dan voetbal. Al met al vond zelfs Erik het leuk.

Zondag lekker weer naar buiten gegaan, er moest nog ergens een park zijn waar veel te doen was op cultureel gebied. En dat bleek ook zo, een groep jonge Inuit deed een optreden. Een drietal Indianen uit BC zongen echt prachtig. En uiteraard weer heel veel sneeuw en ijssculpturen.

En toen was het tijd om naar huis te gaan, toch ook weer ongeveer 550km rijden. We hebben echt een heerlijk weekend gehad, voelde echt als een beetje vakantie.

2 Comments

 1. Ria said,

  February 23, 2008 at 7:21

  Wat een prachtige sculpturen, wil je zeggen dat die ook gewoon door particulieren worden gemaakt bv een vriendenclub, zoals bij ons een carnavalswagen? Over dat kanaal waar je op kunt schaatsen heb ik eens een documentaire gezien op discovery of zo. Het loopt dwars door de stad en mensen gaan ook op schaatsen naar hun werk schijnt het.
  Kus Ria

 2. laura said,

  February 25, 2008 at 11:35

  Het zijn wel kunstenaars denk ik, maar op kleinere festivals zie je ook wel particulieren.