02.25.08

Soccer&Sjoelen

Posted in Uncategorized at 16:49 by laura

Omdat we al heel lang roepen dat onze kelder zo groot is dat je er in kunt voetballen moest dat natuurlijk waar gemaakt worden. Dus een mail rondgestuurd naar Erik’s collega’s met een uitnodiging voor deze zaterdag om te komen voetbal spelen en sjoelen.

‘s Ochtends ging het nog een beetje mis, de stofzuiger begaf het, na 20 minuten vruchteloos proberen Erik toch maar naar de buren om er een te lenen, vervolgens was alles net aan de kant, brak ik een vaas.

Maar goed, toen rond 13:15 de eerste mensen kwamen, waren we dus net niet helemaal klaar, gelukkig gaf dat niets. We zijn begonnen met een paar potjes sjoelen. We hadden dit al eerder gedaan en dat viel goed in de smaak bij onze Canadese vrienden hier, zie Sjoelen. We hebben een sjoelbak uit Nederland gekregen als kadootje. Voor de kenners: het is geen officiele wedstrijdbak maar een iets kleiner maatje.


En toen er op een gegeven moment genoeg mensen waren zijn we eens begonnen met ons voetbal spel. Onze kelder is in essentie vierkant maar in het midden van een zijde komt de trap naar beneden en daaronder is het dichtgetimmerd. Er ontstaat zo dus een U-vorm. Op de dichtgetimmerde muur hebben wij vervolgens aan weerszijden een doel gemaakt, die staan dus rug tegen rug waabij je vanuit het ene doel dus twee hoeken om moet om bij het andere doel te komen. Dit werd erg hilarisch gevonden.


Maar goed, de eerst speelden Karishma, Josh en Myriam tegen Erik, Halle en Mathieu. De rest bleef boven en sjoelde wat. Al snel ontstond beneden een explosie van geluid: gebonk geroep en vooral heel veel gelach en gegiechel. Ik ben kort even vanaf de trap gaan kijken: erg hilarisch. Het tapijt was een beetje glad onder kousenvoeten dus dat gleed lekker door. En de combinatie van een laag plafond, veel muur en een lichte bal zorgde er ook voor dat de bal alle kanten op ging. En iedereen had duidelijk veel plezier. Na een kwartier kwamen ze weer terug boven, erg verhit en uitgeput. Overigens werd deze partij gewonnen door het team van Karishma, Josh en Myriam.

Daarna was het de beurt van de overige zes mensen: ik speelde samen met Austin en Jennifer tegen John, Clare en Karen. De eerdere zes spelers besloten dat het heel leuk was om te kijken dus de trap werd als vanzelf omgetoverd tot tribune. Het aparte van deze tribune was dat hoewel je ongeveer het hele veld kon zien, je niet de twee goals kon zien. Het was erg koud in de kelder maar daar hadden de spelers na korte tijd al geen last meer van. Het was superleuk en erg vermoeiend. Het leukste was eigenlijk dat iedereen actief mee deed en het tof vond. Al werden mijn juichkreten na een goal (of anderszins) niet altijd op prijs gesteld, sorry John. Maar we hebben mooi wel gewonnen!

Erik en ik besloten dat we nog wel een luidruchtig en hilarisch spel wisten. Bovendien had Karen het al eens met ons gespeeld en zinde ze op een revanche. Dus de sjoelbak naar de zitkamer verplaatst en op de eettafel het beursspel opgezet. Het is een kaartenruilspel zonder beurten. Dus iedereen is constant bezig met roepen wat hij in de aanbieding heeft en dat te ruilen. Ook dit spel viel in de smaak. Het paste duidelijk bij de sfeer maar je hoefde gelukkig niet te rennen.
Daarna was het tijd om te kijken of de twee winnende keldervoetbalteams genoeg opgeknapt waren voor een volgende wedstrijd, dat waren ze. Ook dit keer werd met publiek gespeeld. Karishma had het tot haar persoonlijke doel gemaakt voor mijn neus te blijven staan wat uiteraard een beetje hinderlijk was. Maar een paar uitgekiende prikken in haar zij maakte het al een stuk beter. Het was een leuke partij. Hoewel later mijn teamgenoot zei dat ik en Karishma een soort kanonskogels waren. Kijk, dat ik een beetje klein en rond ben dat weet ik, maar Karishma… Snap niet wat hij nu toch bedoelde.

Helaas deze partij verloren, maar de pret was er niet minder om, nu ja, misschien een heel klein beetje.
Vervolgens was het tijd voor een wat rustiger spel. John en Jennifer hadden het spel: Kill Dr. Lucky meegenomen. Een soort Cluedo maar dan andersom. Het leek me een erg leuk spel maar ik heb niet meegespeeld omdat ik met een paar mensen de rest van het koken heb afgemaakt.

Gelukkig hadden we precies genoeg stoelen en was de tafel groot genoeg. Het eten viel in de smaak. Uiteraard was het te veel maar ons kennende was dat geen verassing. En ach, dan hebben we deze week een gemakkelijk weekje.
We hebben de dag afgesloten met praten, wodka en het luisteren naar live piano muziek. Victor speelt namelijk erg graag maar heeft geen eigen piano. Dus nadat hij de piano al een paar keer uitdrukkelijk bekeken had moest hij toch echt gaan spelen. En hij speelt erg goed! Bovendien zette hij daarmee Clare aan om later ook te gaan spelen.

Kortom een geweldige dag (en nacht want we gingen pas laat naar bed). Voor herhaling vatbaar. En laat het nu duidelijk zijn: onze kelder is echt groot genoeg om in te voetballen.
Voor de statistieken:
Winnende keldervoetbalteam: Karishma, Myriam en Josh

Hoogste sjoelscores (alles boven de 100):
Victor: 131 punten (nog maar 4 stenen over!)
Mathieu: 123 punten
Austin: 116 punten
Erik: 108 punten
Josh: 103 punten

Winnaar van het Beursspel:
Halle met 20 punten.

5 Comments

 1. Hanneke said,

  February 26, 2008 at 5:57

  Grappig, ik vroeg me vanochtend nog af hoe jullie Sjoelen noemden in het Engels, maar uit jullie vertaling blijkt dat het gewoon Sjoelen blijft 🙂
  Ben wel benieuwd naar de uitspraak 🙂

  Groetjes Hanneke

 2. Wmijn said,

  February 26, 2008 at 6:17

  Ik zit me vooral af te vragen of jullie vrienden jullie als Typische Nederlanders beschouwen en dus denken dat we allemaal voetbal spelen in onze kelders 😀
  Het klinkt verder als een zeer geslaagde dag!

 3. laura said,

  February 26, 2008 at 11:17

  Wij zijn nooit te beroerd om ze dingen te laten uitspreken die eigenlijk niet kunnen. Dus we noemen het gewoon sjoelen.

  Ik heb geen idee of ze nu allemaal denken dat heel Nederland voetbal speelt in de kelder. Maar ik denk eigenlijk van niet.

  Over typisch Nederlands, ik heb al wel via via gehoord dat men het aangenaam vind dat ik zo lekker “straightforward” ben. Onder het motto: “I’m Dutch and I’m blunt” ;-).

 4. Ria said,

  March 2, 2008 at 8:56

  Misschien denken ze niet dat we voetbal spelen in de kelder, ze weten immers dat het hier druk bevolkt is en de huizen heel wat kleiner, maar ik denk wel dat ze ervan uit gaan dat we ieder weekend gezellig sjoelen.

 5. Blog Home » Winterweer said,

  March 22, 2008 at 20:06

  […] studente bij Maplesoft, haar frustraties wel weg wilde voetballen; alle aanwezigen waren er twee weken eerder ook bij. Dus we doken direct de kelder in en hebben daar in totaal meer dan een uur gevoetbald. Dat […]