02.23.09

Wat Laura zoal doet

Posted in Uncategorized at 18:51 by laura

Zo, ik ik ben naar ons blog gegaan, me mijn wachtwoord herinnerd, een kijkje genomen in de nieuwe layout voor admins en toen maar eens aan het werk gegaan. Ik liep wat achter zeg maar. Ik vrees dat mijn laatste post was over het feit dat ik een baan had. Niet bang zijn, die heb ik nog. En ik heb het er ook knap druk mee. Maar we hebben ook bedacht dat we het blog een klein beetje hebben laten versloffen. Dus bij deze gelijk gewerkt aan ons goede voornemen van gisteravond.

Ik zal eerst eens wat vertellen over mijn werk. Misschien weet je het nog maar ik heb een baan bij Agfa Healthcare. daar werk ik aan een RIS-PACS systeem. Ofwel een Radiology Information System geintegreerd met een Picture Archiving and Communication System. Een hele mond vol.

En met al mijn kennis over wat medische mensen misschien zouden willen kunnen met het product werk ik aan de PACS-server! Zover mogelijk van de eindgebruiker vandaan als maar kan. Maar goed, de andere delen van dit product worden voornamelijk niet in ons kantoor gedaan maar aan de andere kant van een oceaan.

Mocht je meer willen weten, er is een mooie brochure over een vergelijkbaar product van Agfa hier.

Ik werk in een redelijk klein team: 5,5 developers, 0,5 developer manager, 0,5 documentatie schrijver, 1 product owner, 0,5 architect en 1,5 tester. En samen zitten we aan een lange tafel, we scrummen namelijk. Ongeveer 2 maanden nadat ik begon hadden we een scrum training, met het hele team hebben we drie dagen gewerkt aan een boter-kaas-en-eieren server onder supervisie van een professionele trainer. Erg lollig om in alle ernst drie dagen aan boter-kaas-en-eieren te werken. Vooral ook om Morgan (onze product owner) te horen praten over de minimale eisen die de komende wereldkampioenschappen boter-kaas-en-eieren aan onze server stellen. Wat we leerden was om als team te bedenken hoe dingen geprogrammeerd moesten worden en hoe lang dat ging duren. Vervolgens alles gepair-programmed. Dus met zijn tweeen achter 1 computer, wel compleet met twee toetsenborden en twee muizen. Dat was erg leuk en zo’n intensieve training waarbij je echt even niet met je echte werk bezig bent zorgt dat je heel snel leert. Iedereen had er ook erg veel plezier in.

Voor de kenner: wat we nog steeds doen: paired programming, 2-weken sprint, daily standup, storyboard met swimlanes. Wat we eigenlijk ook zouden moeten doen is test driven design. Maar meestal is het toch: eerst code, dan unit-tests. Het is wel zo dat driver en navigator dan wisselen. Snap je?

Dat aan een lange tafel zitten en in tweetallen programmeren zorgt er wel voor dat je elkaar erg goed leert kennen. We hebben dan ook heel veel plezier. Nu ja, het team heeft heel veel plezier, niet zelden ten koste van mij ;-). Zo heeft het team collectief the woord bourg (zo schrijft Morgan het) geadopteerd (met afgeleide debourg) omdat ik het woord bug niet uit kan spreken volgens hen.

Zoals je tussen de regels door hopelijk wel kunt lezen heb ik het heel erg naar mijn zin bij Agfa. De sfeer is leuk, het team is fantastisch en ik kan ook aardig meekomen. Nog steeds zijn heel veel delen nieuw maar ik heb al wel een klein beetje mijn eigen expertise terrein. Dat is erg fijn want dat maakt dat ik me niet vol continu is het duister voel tasten. Om eerlijk te zijn heb ik nog steeds niet een erg goed beeld van wat een server nu precies doet. Maar het is wel heel ingewikkeld!

Zo, volgende week meer verhalen en dan misschien ook meer foto’s.

2 Comments

 1. uschi said,

  February 25, 2009 at 4:29

  ik ben onder de indruk van jullie sportiviteit, sprinten en zwemmen had ik niet verwacht. –
  De link naar het vorige Agfa-product vond ik heel interessant. Eergisteren begeleidde ik een kennis 5 uur lang bij vooronderzoeken voor een operatie in het ziekenhuis, toen we ten slotte bij de specialist kwamen, had hij alle uitslagen al op het scherm, grandioos! Zeker ook Agfa!

 2. dave said,

  August 13, 2009 at 16:42

  I think my google translate is broken. I don’t remember working on a butter-cheese and eggs server! 🙂