04.21.09

Hulp gezocht

Posted in Uncategorized at 18:30 by erik

Per 1 mei wonen wij 20 maanden in dit huis. Ons huurcontract had in eerste instantie een loopduur van 18 maanden dus tot 1 maart, met daarna stilzwijgende verlenging en een opzegtermijn van 60 dagen. Rond 1 maart hadden we onze huisbaas en -bazin (Colin en Moira) nog eens bij ons te eten uitgenodigd en daar bleek dat zij er ook van uit gingen dat we er nog lang en gelukkig zouden wonen.

Op zaterdag 28 maart kregen wij een mailtje van onze huisbaas met de mededeling dat ze met ons over het huis wilden praten. Die wens was niet direct wederzijds. En inderdaad toen we ze later die dag aan de telefoon kregen hoorden we dat het bij Colin op zijn werk (in de staalindustrie) niet bepaald goed ging en dat ze gedwongen waren het huis te verkopen. Dat kan hier namelijk: in het Angelsaksische rechtssysteem is er geen substantiële huurderbescherming buiten wat er in het huurcontract staat, zoals mijn neef Elger ook net ondervonden heeft (hij is een paar maanden geleden in Glasgow uit zijn huis gezet).

We hebben nog overwogen het huis te kopen, maar dat doen we niet voor de prijs die zij hebben willen. We hebben intussen van een aantal professionele en amateurmakelaars de opinie gehoord dat de vraagprijs veel te hoog is, dus dat klopt wel. Overigens kun je de advertentie voor het huis  hier vinden, inclusief mooie plaatjes (maar wel veel te klein!).

img_7507

Dus toen was het zoeken naar een ander huurhuis. Er zijn verschillende sites waar je die kunt vinden, maar de enige met echt substantieel aanbod is http://kitchener.kijiji.ca/. Daar hebben we dus een week lang alle nieuwe huizen op bekeken die in de juiste prijscategorie vallen en voldoende dicht bij onze respectievelijke werkplekken zijn. We hadden twee afspraken gemaakt op donderdag 2 april, twee op vrijdag, vier op zaterdag en ook nog een op maandag.

Het eerste huis dat we zagen was heel erg leuk en heel licht, maar zo onhandig ingericht dat we het niet wilden hebben. Het tweede was, heel ongebruikelijk hier, zonder witgoed. Op vrijdag bekeken we eerst een heel leuk huis, maar dat was net voor onze neus weggepikt door een andere huurder. Daarna een huis dat op zich wel leuk was, maar eigenlijk 150 dollar per maand te duur voor wat het te bieden had.

Toen was het zaterdag. Het eerste huis was ook wat aan de kleine kant, maar heel erg goedkoop en het klikte ontzettend goed met de huisbazen daar. Het idee van een woningcorporatie bestaat hier eigenlijk niet; dat vinden we vaak wel ingewikkeld hoor, dat je met mensen te maken hebt die dit ook maar erbij doen. Het was het eerste huis waarbij we dachten, ja, hier kunnen we wel gaan wonen.

Het tweede huis was helemaal geweldig. Het is een twee-onder-een-kap-huis met een garage onder het huis, een begane grond met keuken en een woonkamer en toilet; dan een trap naar de eerste verdieping met halverwege nog een woonkamer die bovenop de garage staat, en op de eerste verdieping drie slaapkamers. Er is ook nog een kelder. Als geheel is het huis ongeveer half zo groot als het huis waar we nu wonen, dus het heeft precies de juiste maat. Er is ook een achtertuin; die is wel een beetje aan de kleine kant, maar wel heel rustig: niet zoals onze huidige achtertuin grenzend aan een drukke weg, maar tussen andere achtertuintjes gelegen. Op dit huis waren we direct verliefd en we hebben direct een aanvraag gedaan om het huis te huren. Zo werkt dat hier, je moet op een formulier invullen wie je beste vrienden zijn en die worden dan gebeld om te vragen of je een betrouwbaar persoon bent. Oh, en ook je huidige huisbaas.

We hebben zaterdag nog twee huizen gezien; eentje die helemaal niks was en een huis dat wel gekund had maar waar we niet echt warm of koud van werden. Maandag hebben we nog een huis gezien dat ook heel leuk was maar heel onpraktisch. Dus het twee-onder-een-kap-huis moest het worden!

We hebben die week heel vaak verlangend de advertentie bekeken, die nog te vinden is op deze url.

Zondag 12 april, na een week dus, hadden we een afspraak om het daadwerkelijke huurcontract te tekenen. En die werd gelukkig niet afgebeld, we waren de ballotage doorgekomen, en we gaan dus verhuizen naar:

218B Inverhuron Cr
Waterloo, Ontario  N2V 2H7

Onze verhuizing vindt plaats op 9 mei, dus als jullie die dag tijd hebben is jullie hulp welkom vanaf 8:00.

4 Comments

 1. Wmijn said,

  April 21, 2009 at 23:53

  Helaas, de 9de zit al helemaal vol!
  Ik ben iig erg benieuwd, zijn wij dan de eerste die komen logeren in jullie nieuwe huis?

 2. Elger said,

  April 22, 2009 at 2:00

  Gefeliciteerd! Ziet er mooi uit.

  Het uit-ons-huis-zetten is het beste dat in de afgelopen maanden is gebeurd: nu een prachtig appartment met uitzicht op de bergen. Oom Frans kan er over meepraten!
  En er zit een echt werkende douche, verwarming & dubbel glas in. Heel bijzonder, want de Angelsaxen zij over het algemeen niet heel sterk in het bouwen van degelijke huizen…

 3. Ria said,

  April 24, 2009 at 15:51

  Kom daar bij ons maar eens om 8 huurhuizen bekijken in een week, gewoon 6 jaar op de wachtlijst bij de woningbouw, zo gaat dat hier, hoewel ik vanmiddag bij een makelaar ook huurhuizen zag in een betaalbare klasse, nooit eerder gezien.
  Joost en ik zijn van de winter vlak langs jullie nieuwe huis gereden toen we terug kwamen van de Farmersmarket en volgens ons ligt het prachtig en je kan op de fiets naar de markt, ook leuk.

 4. laura said,

  April 25, 2009 at 13:49

  We hebben ook super veel zin om te verhuizen, vandaag al even op proef verhuisd: twee vrienden verhuisd van een huis naar een appartement, tot hun verbazing waren we in 4 uur klaar.

  Willemijn: Ja, jullie zullen de eerste zijn die komen logeren in ons nieuwe huis! We hebben dan beide huizen nog dus de ultieme kans om ze beide te zien 😉

  Elger: Het huis waar we in gaan is ook eel nieuwer dus we hopen er op technisch gebied het beste van. In ieder geval heeft het een douche met een slang, een van die kleine dingen die ik zo mis hier. En qua verwarming kan het niet slechter zijn dan ons huidige huis: wanneer we in de winter de verwarming uitdraaien verliezen we 4 graden per uur!