09.09.09

Rocky Mountaineer, Vancouver – Kamloops

Posted in Uncategorized at 18:49 by laura

De Rocky Mountaineer is een trein van Vancouver naar Calgary (nou ja, ze hebben nog een paar lijnen, maar goed) waarbij je tussendoor steeds hapjes, drankjes en uitleg krijgt over waar je allemaal langsrijdt.We moesten al vroeg op pad want we moesten inchecken tussen 6:30 en 7:00. Dus om 6:30 werden we al met de taxi opgehaald. Dit was een beetje vroeg voor mij, te meer omdat ik weer eens de avond ervoor toch echt mijn spannede boek uit moest lezen en ik er dus niet vroeg genoeg in lag.

Na vertrek uit Vancouver was de juf in ons rijtuig eerst een hele tijd bezig, bij ons ontbijt uit te leggen hoe je souvenirs kon bestellen, hoe de veiligheidsvoorschriften werkten, dat je kaartjes kon kopen voor een of andere voorstelling die avond, en nog veel meer dingen die ons niet echt interesseerden. Dat werkte enigszins op onze lachspieren, maar later vertelde ze ook allerlei echt leuke dingen. Het belangrijkste was misschien wel steeds als er een of ander beest te zien was: dan meldde zij waar en hoe. Maar ook allerlei achtergrondinformatie over de streek waar we reden.

De trein zelf was misschien zo’n twintig wagons lang en verdeeld in twee klassen: Red Leaf voor het gemene volk zoals wij en Gold Leaf voor de puissant rijken. Die werden goed gesegregeerd: wij mochten alleen in onze “eigen” wagon en de aangrenzende Red Leaf wagon komen; dan kwam een wagon gereserveerd voor de crew, en dan de Gold Leaf wagons. Achteraan de trein waren nog een paar Red Leaf wagons.

De algemene opzet was als volgt: op zondag van Vancouver naar Kamloops, dan in Kamloops overnachten, en op maandag van Kamloops naar Calgary. Van daaruit zouden wij op dinsdag weer terug naar Waterloo vliegen, en Frans en Uschi zouden nog een auto huren om een paar dagen in de Albertase Rockies door te brengen voor ze weer naar Nederland vliegen.

De route loopt in eerste instantie langs de Fraser River, dan de Thomson River, de Kicking Horse River en tot slot de Bow river. Daarbij vergeet ik vast nog wat stukjes tussendoor, maar die zijn vast op de Rocky Mountaineer web site te achterhalen.

Vancouver uitrijden was op zichzelf niet heel erg interessant, we hebben het grootste rangeerterrein van Noord Amerika gezien en verder aardig wat industrie. Maar daarna werd het al snel mooi. We kwamen na een paar uur bij Hell’s Gate aan, een extreme stroomversnelling in de Fraser River. Dat wil zeggen, hij is extreem in het voorjaar; nu viel het allemaal nog wel mee. We konden goed de vistrappen zien liggen. Er is een hele toeristenattractie omheen gemaakt, maar het was toch erg leuk.

Daarna kwamen we door een semi woestijn, erg droog, op het droogste punt valt er ongeveer 15cm regen per jaar. Dit zorgde voor een erg droog, hard landschap wat ik echt prachtig vond. Hier hebben we ook een aantal nesten van visarenden gezien.

Rond een uur of half vijf kwamen we aan in Kamloops, waar we de nacht zouden doorbrengen. We werden hartelijk welkom geheten door de RCMP, de Royal Canadian Mounted Police, erg komisch. Zowel de treinen van Vancouver naar Jasper en Calgary, als de treinen terug overnachten allemaal in Kamloops, drie maal per week. Dat betekend dat Kamloops een enorme toeristen industrie heeft. Daarnaast zijn hier vooral veel ranches.

Eerst even op onze kamers uitgeblazen en gedouched. We hadden daarna geen zin om uitgebreidt te gaan eten, en bovendien geen vervoer om naar het centrum te komen. dus hebben we in de lokale diner een “soup and salad” gegeten.  Daarna lagen wij er om 21:00 erg moe in.

2 Comments

  1. Hanneke said,

    September 10, 2009 at 2:33

    Wat een supermooie treinreis!!!

  2. Ria said,

    September 10, 2009 at 12:46

    Ik zou me in zo’n trein met zulke prachtige uitzichten ook een Gold leaf voelen hoor, geweldig mooi!!